Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miten ja missä viikingit palvoivat jumaliaan?

Oliko viikingeillä kirkkoja ja pappeja?

Viikingeillä ei ollut papistoa eikä varsinaisia temppeleitä. Jumalia palvottiin ­luonnossa, kodeissa ja kylissä paikallisten perinteiden mukaisesti. Talon isäntä vaimoineen johti päivittäisiä rituaaleja.

Suuremmissa tilaisuuksissa, kuten uhrijuhlissa, toimitusta johti juhlien isäntä.

Jumalille teurastettiin uhrilahjoiksi eläimiä, jotka syötiin jumalten kunniaksi ja huuhdottiin alas ”pyhällä” simalla. Maljoja kohoteltiin vainajien muistoksi ja rauhan ja hyvän sadon takeeksi, ja runonlaulajat lauloivat jumalista ja muinaisten sankarien urotöistä.

Islannista löytynyt pronssipatsas esittää Thor-jumalaa Mjölnir-vasara kädessään.

Uhrijuhlia vietettiin yleensä paikallisen päällikön kartanossa, sillä viikinkien aasa­uskontoa ei harjoitettu varta vasten tarkoitukseen vihityissä rakennuksissa toisin kuin ­kristinuskoa, joka alkoi levitä Pohjolaan 900-luvulla.

Kronikoitsija Adam Bremeniläinen kirjoitti 1070-luvulla Uppsalassa sijainneesta aasatemppelistä, jota koristivat Thorin, Odinin ja ­Freyjan kuvat. Varta vasten rakennetut kulttipaikat olivat kui­tenkin harvinaisia, sillä­ ­viikingeille tärkeämpiä olivat pyhät lähteet, kal­liot, ja ­lehdot, joissa he palvoivat monia jumaliaan.

Lue myös:

Viikingit

Lainsuojaton viikinki surmasi taloonsa pyrkivät

19 minuuttia
Viikingit

Odin kamppaili Thorin kanssa viikinkien suosiosta

10 minuuttia
Viikingit

Ragnarök on ovella!

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota