Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kultainen amuletti, jossa on Odinin kuva

Mistä viikinkien jumalat tulivat?

Kummat olivat ensin – viikingit vai heidän jumalansa? Hiljattain löydetty kulta-aarre antaa yllättävää tietoa viikinkien jumalista, joiden juuret ulottuvat kauas menneisyyteen.

Konserveringscenter Vejle

Odinin ja Thorin kaltaiset jumalat olivat olemassa jo kauan ennen kuin viikingit lähtivät Pohjolasta matkoilleen. Tämän todistaa kulta-aarre, joka löydettiin joulukuussa 2020 pellosta Jellingin lähistöltä Tanskasta.

945 gramman painoinen löytö on ajoitettu noin vuoteen 500 eli aikaan satoja vuosia ennen viikinkiajan alkua, ja siihen kuuluu useita pyöreitä kulta-amuletteja, joita koristavat mytologiset ja uskonnolliset aiheet.

Jellingistä löydetty kulta-aarre.

Jellingin kulta-aarteeseen kuuluu 22 esinettä, jotka painavat yhteensä lähes kilon.

© Konserveringscenter Vejle

Joukossa on muun muassa kuvia miehestä, joka on asiantuntijoiden mukaan ylijumala Odin. Aiemmin löydetyissä vastaavanlaisissa amuleteissa samalta ajalta on ollut mm. Tyr- ja Balder-jumalten kuvia.

Löytö osoittaa, että viikinkien jumalia palvottiin jo rautakaudella (n. 500 eaa.–750 jaa.).

Odin ja Thor olivat germaanista alkuperää

Muinaisten skandinaavien jumalten juuret juontuvat luultavasti varhaisesta germaanisesta mytologiasta; esimerkiksi mahtavaa Odinia palvottiin rautakaudella myös Englannissa ja Saksassa, vaikkakin sikäläiset germaaniheimot tunsivat hänet nimillä Woden ja Wodan.

Kultainen amuletti, jossa on Odinin kuva

Kulta-amuletin kuva esittää luultavasti Odinia ja Balderin hevosta.

© Konserveringscenter Vejle

Odinin kaltainen jumala tunnetaan myös varhaisesta kelttiläisestä kulttuurista. Kelttien Lugus oli myös yksisilmäinen, ja hänelläkin oli korppi ja keihäs.

Thoriakin palvottiin Pohjois-Euroopassa jo kauan ennen viikinkiaikaa. Jo ajanlaskumme 1. vuosisadalla roomalaisissa lähteissä kerrotaan Rooman armeijan germaanisotureista, jotka palvoivat jonkinlaista ukkosen jumalaa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota