Konserveringscenter Vejle
Kultainen amuletti, jossa on Odinin kuva

Mistä viikinkien jumalat tulivat?

Kummat olivat ensin – viikingit vai heidän jumalansa? Hiljattain löydetty kulta-aarre antaa yllättävää tietoa viikinkien jumalista, joiden juuret ulottuvat kauas menneisyyteen.

Odinin ja Thorin kaltaiset jumalat olivat olemassa jo kauan ennen kuin viikingit lähtivät Pohjolasta matkoilleen. Tämän todistaa kulta-aarre, joka löydettiin joulukuussa 2020 pellosta Jellingin lähistöltä Tanskasta.

945 gramman painoinen löytö on ajoitettu noin vuoteen 500 eli aikaan satoja vuosia ennen viikinkiajan alkua, ja siihen kuuluu useita pyöreitä kulta-amuletteja, joita koristavat mytologiset ja uskonnolliset aiheet.

Jellingistä löydetty kulta-aarre.

Jellingin kulta-aarteeseen kuuluu 22 esinettä, jotka painavat yhteensä lähes kilon.

© Konserveringscenter Vejle

Joukossa on muun muassa kuvia miehestä, joka on asiantuntijoiden mukaan ylijumala Odin. Aiemmin löydetyissä vastaavanlaisissa amuleteissa samalta ajalta on ollut mm. Tyr- ja Balder-jumalten kuvia.

Löytö osoittaa, että viikinkien jumalia palvottiin jo rautakaudella (n. 500 eaa.–750 jaa.).

Odin ja Thor olivat germaanista alkuperää

Muinaisten skandinaavien jumalten juuret juontuvat luultavasti varhaisesta germaanisesta mytologiasta; esimerkiksi mahtavaa Odinia palvottiin rautakaudella myös Englannissa ja Saksassa, vaikkakin sikäläiset germaaniheimot tunsivat hänet nimillä Woden ja Wodan.

Kultainen amuletti, jossa on Odinin kuva

Kulta-amuletin kuva esittää luultavasti Odinia ja Balderin hevosta.

© Konserveringscenter Vejle

Odinin kaltainen jumala tunnetaan myös varhaisesta kelttiläisestä kulttuurista. Kelttien Lugus oli myös yksisilmäinen, ja hänelläkin oli korppi ja keihäs.

Thoriakin palvottiin Pohjois-Euroopassa jo kauan ennen viikinkiaikaa. Jo ajanlaskumme 1. vuosisadalla roomalaisissa lähteissä kerrotaan Rooman armeijan germaanisotureista, jotka palvoivat jonkinlaista ukkosen jumalaa.