Odinin ja Thorin kaltaiset jumalat olivat olemassa jo kauan ennen kuin viikingit lähtivät Pohjolasta matkoilleen. Tämän todistaa kulta-aarre, joka löydettiin joulukuussa 2020 pellosta Jellingin lähistöltä Tanskasta.
945 gramman painoinen löytö on ajoitettu noin vuoteen 500 eli aikaan satoja vuosia ennen viikinkiajan alkua, ja siihen kuuluu useita pyöreitä kulta-amuletteja, joita koristavat mytologiset ja uskonnolliset aiheet.
Joukossa on muun muassa kuvia miehestä, joka on asiantuntijoiden mukaan ylijumala Odin. Aiemmin löydetyissä vastaavanlaisissa amuleteissa samalta ajalta on ollut mm. Tyr- ja Balder-jumalten kuvia.
Löytö osoittaa, että viikinkien jumalia palvottiin jo rautakaudella (n. 500 eaa.–750 jaa.).
Odin ja Thor olivat germaanista alkuperää
Muinaisten skandinaavien jumalten juuret juontuvat luultavasti varhaisesta germaanisesta mytologiasta; esimerkiksi mahtavaa Odinia palvottiin rautakaudella myös Englannissa ja Saksassa, vaikkakin sikäläiset germaaniheimot tunsivat hänet nimillä Woden ja Wodan.
Odinin kaltainen jumala tunnetaan myös varhaisesta kelttiläisestä kulttuurista. Kelttien Lugus oli myös yksisilmäinen, ja hänelläkin oli korppi ja keihäs.
Thoriakin palvottiin Pohjois-Euroopassa jo kauan ennen viikinkiaikaa. Jo ajanlaskumme 1. vuosisadalla roomalaisissa lähteissä kerrotaan Rooman armeijan germaanisotureista, jotka palvoivat jonkinlaista ukkosen jumalaa.