Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mistä sana ”viikinki” tulee?

Tutkijat ovat vuosia pohtineet sanan viikinki alkuperää.

Granger/Imageselect

Muinaisnorjassa viking-sanalla tarkoitettiin purjehdusretkien tekemistä ja vikingr oli henkilö, joka osallistui niille.

Osa tutkijoista arvelee, että viikingeillä viitattiin alun perin Oslonvuonoa ympäröivältä Vikiksi kutsutulta seudulta kotoisin olleisiin merenkulkijoihin.

Toiset taas ovat ehdottaneet, että tähän liittyisi myös yhteys muinaisnorjan vik-sanaan (suom. ”poukama”) ja että viikinki tarkoittaisi kansaa, joka ”odotti laivoineen poukamassa”.

Viikinki-sanaa on tiettävästi käytetty ensimmäistä kertaa anglosaksisessa Widsith-runossa 600-luvulla eli jo paljon ennen viikinkiaikaa, joka alkoi 700-luvun lopulla ja päättyi 1000-luvun puolivälissä. Runo merkittiin muistiin 900-luvulla.

Yleensä viikinkiajan alkuna pidetään Lindisfarnen luostarin ryöstöä Englannissa vuonna 793. Skandinaavien matkatessa ympäri Pohjanmeren rannikoita ryöstelemässä ja tappamassa sana viikinki sai merkityksen merirosvo.

Skandinaaviryöväreiden nimitykset kuitenkin vaihtelivat eri alueilla.

Irlantilaiset puhuivat ”tummista ja kauniista vieraista”, gallit ”meri-ihmisistä” ja Englannin anglosaksit nimittivät kaikkia ”daaneiksi” eli ”tanskalaisiksi”.

Jossain vaiheessa skandinaavit alkoivat joka tapauksessa kutsua itseään viikingeiksi.

Ruotsissa on ”Tóki-viikingille” omistettu riimukivi ja toinen, jossa muistellaan ”viikinkinä ollutta Björniä”.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota