Tom Jersø/Shutterstock
viking shield reconstruction

Millaisia kilpiä viikingit käyttivät?

Viikinkikilvet eivät olleet perusrakenteeltaan kovin jämerää tekoa, joten niitä vahvistettiin erilaisin eläinten nahoilla.

Arkeologit ovat löytäneet vain vähän kilpiä viikinkiajoilta, koska kilvet oli tehty puusta ja ne maatuivat yleensä nopeasti. Muutamien löytyneiden jäännösten perusteella ­viikingit käyt­tivät pyöreitä kilpiä, jotka olivat halkaisijaltaan 75–90 senttimetriä.

Ne valmistettiin ohuista laudoista, ja ­niihin käytettiin eri puulajeja. Rekonstruktioiden perusteella tiedetään, että ne halkesivat melko helposti miekan tai kirveen iskusta. Kilpien kestävyyttä pyrittiin parantamaan päällys­tämällä ne eläinten nahoilla.

Kun nahat kuivuivat, ne kutistuivat ja puristivat kilven laudat tiiviisti yhteen. Muun muassa Aarhusin yliopiston tutkimuksissa on käynyt ilmi, että kilvissä käytettiin lampaiden tai kauriiden nahkoja etu- ja taustapinnoilla ja kilven ohuin osa eli sen reunat päällystettiin paksulla vasikannahalla.

Joissain kilpilöydöissä on havaittu maalinjäänteitä, ja viikinkiajalta on jäänyt myös kiviin hakattuja ja maalattuja kuvia, joissa näkyy maalauksin koristeltuja kilpiä.

Ilmeisesti kilvet maalattiin yleensä yksivärisiksi, mutta joihinkin on maalattu kuvioita, kuten risti tai aurinkopyörä.

VIIKINKIEN ASEET:

  • KEIHÄS oli viikinkien ensisijainen ase sodassa, ja sitä käytettiin sekä pisto- että heittoaseena.
  • MIEKKA oli kallis valmistaa, ja siksi sellaista käyttivät vain ­varakkaimmat. Miekka saattoi olla jopa 90 senttimetriä pitkä.
  • KIRVES oli viikinkien keskuudessa suosittu ase. Suurimpia ja raskaimpia taistelukirveitä oli käytettävä ­kahdella kädellä.