Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

viking shield reconstruction

Millaisia kilpiä viikingit käyttivät?

Viikinkikilvet eivät olleet perusrakenteeltaan kovin jämerää tekoa, joten niitä vahvistettiin erilaisin eläinten nahoilla.

Tom Jersø/Shutterstock

Arkeologit ovat löytäneet vain vähän kilpiä viikinkiajoilta, koska kilvet oli tehty puusta ja ne maatuivat yleensä nopeasti. Muutamien löytyneiden jäännösten perusteella ­viikingit käyt­tivät pyöreitä kilpiä, jotka olivat halkaisijaltaan 75–90 senttimetriä.

Ne valmistettiin ohuista laudoista, ja ­niihin käytettiin eri puulajeja. Rekonstruktioiden perusteella tiedetään, että ne halkesivat melko helposti miekan tai kirveen iskusta. Kilpien kestävyyttä pyrittiin parantamaan päällys­tämällä ne eläinten nahoilla.

Kun nahat kuivuivat, ne kutistuivat ja puristivat kilven laudat tiiviisti yhteen. Muun muassa Aarhusin yliopiston tutkimuksissa on käynyt ilmi, että kilvissä käytettiin lampaiden tai kauriiden nahkoja etu- ja taustapinnoilla ja kilven ohuin osa eli sen reunat päällystettiin paksulla vasikannahalla.

Joissain kilpilöydöissä on havaittu maalinjäänteitä, ja viikinkiajalta on jäänyt myös kiviin hakattuja ja maalattuja kuvia, joissa näkyy maalauksin koristeltuja kilpiä.

Ilmeisesti kilvet maalattiin yleensä yksivärisiksi, mutta joihinkin on maalattu kuvioita, kuten risti tai aurinkopyörä.

VIIKINKIEN ASEET:

  • KEIHÄS oli viikinkien ensisijainen ase sodassa, ja sitä käytettiin sekä pisto- että heittoaseena.
  • MIEKKA oli kallis valmistaa, ja siksi sellaista käyttivät vain ­varakkaimmat. Miekka saattoi olla jopa 90 senttimetriä pitkä.
  • KIRVES oli viikinkien keskuudessa suosittu ase. Suurimpia ja raskaimpia taistelukirveitä oli käytettävä ­kahdella kädellä.

Lue myös:

Viikingit

Arvoituksellisen viikinkihaudan tutkimuksissa tapahtui käänne

3 minuuttia
Viikingit

Viikinkikilven vahvuus todistettiin rajuissa testeissä

3 minuuttia
Viikingit

Viikingit käyttivät kilpeä aseena

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota