O. Vaering/Bridgeman Images

Miksi viikingit lähtivät Vinlandista?

Viikinkisaagoissa kerrotaan, että viikingit purjehtivat Pohjois-Amerikkaan ja asettuivat asumaan uudelle mantereelle. Ei kuitenkaan tiedetä, miksi viikingit hylkäsivät uuden asuinpaikkansa.

”Erik Punaisen saagan” mukaan viikinki Leif Erikinpoika purjehti Pohjois-Amerikkaan vuoden 1000 tienoilla ja perusti sinne asutuksen.

”Grönlantilaisten saaga” puolestaan kertoo, että myös muita viikinkejä lähti kohti uutta maata, joka sai nimen Vinland.

Saagojen perusteella norjalaiset arkeologit päättelivät 1960-luvulla, että Vinland on ilmeisesti sijainnut Kanadassa Newfoundlandin saarella.

Sittemmin arkeologit ovat tehneet sieltä useita löytöjä, jotka vahvistavat, että alueella on saagojen kuvaamana aikana oleskellut 80–90 eurooppalaista.

Tutkijat ovat löytäneet sieltä muun muassa rautanauloja, lasihelmiä ja asumusten jäännöksiä.

Saagojen mukaan viikinkien ja alkuasukkaiden välillä oli yhteenottoja, mutta tutkijoiden mukaan alueella oli niin vähän intiaaneja, että nämä tuskin olisivat pystyneet ajamaan viikinkejä pois.

Todennäköisesti viikingit ovat lähteneet Vinlandista, koska eivät missään vaiheessa suunnitelleetkaan asettuvansa sinne pysyvästi – alueelta ei ole löytynyt jälkiä esimerkiksi maanviljelystä tai kotieläimistä, ja löytyneet jäljet kertovat rakennusten olleen lähempänä toisiaan kuin jos ne olisi rakennettu pysyviksi asunnoiksi.