Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi viikingit lähtivät Vinlandista?

Viikinkisaagoissa kerrotaan, että viikingit purjehtivat Pohjois-Amerikkaan ja asettuivat asumaan uudelle mantereelle. Ei kuitenkaan tiedetä, miksi viikingit hylkäsivät uuden asuinpaikkansa.

O. Vaering/Bridgeman Images

”Erik Punaisen saagan” mukaan viikinki Leif Erikinpoika purjehti Pohjois-Amerikkaan vuoden 1000 tienoilla ja perusti sinne asutuksen.

”Grönlantilaisten saaga” puolestaan kertoo, että myös muita viikinkejä lähti kohti uutta maata, joka sai nimen Vinland.

Saagojen perusteella norjalaiset arkeologit päättelivät 1960-luvulla, että Vinland on ilmeisesti sijainnut Kanadassa Newfoundlandin saarella.

Sittemmin arkeologit ovat tehneet sieltä useita löytöjä, jotka vahvistavat, että alueella on saagojen kuvaamana aikana oleskellut 80–90 eurooppalaista.

Tutkijat ovat löytäneet sieltä muun muassa rautanauloja, lasihelmiä ja asumusten jäännöksiä.

Saagojen mukaan viikinkien ja alkuasukkaiden välillä oli yhteenottoja, mutta tutkijoiden mukaan alueella oli niin vähän intiaaneja, että nämä tuskin olisivat pystyneet ajamaan viikinkejä pois.

Todennäköisesti viikingit ovat lähteneet Vinlandista, koska eivät missään vaiheessa suunnitelleetkaan asettuvansa sinne pysyvästi – alueelta ei ole löytynyt jälkiä esimerkiksi maanviljelystä tai kotieläimistä, ja löytyneet jäljet kertovat rakennusten olleen lähempänä toisiaan kuin jos ne olisi rakennettu pysyviksi asunnoiksi.

Lue myös:

Viikingit

Mitä Erik Punaiselle tapahtui?

1 minuuttia
Viikingit

Lokin totuutta etsimässä

12 minuuttia
Viikingit

Aikajana: Onko TV-sarja Viikingit faktaa vai silkkaa mielikuvituksen tuotetta?

13 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota