Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi viikingit jättivät Grönlannin?

Arkeologit ovat löytäneet Grönlannista yli 600 taloa, jotka viikingit aikoinaan hylkäsivät. Miksi he eivät jääneet Pohjois-Atlantin saarelle?

Shutterstock

Islantilaisten saagojen mukaan Islannin viikingit purjehtivat 25 laivalla asuttamaan Grönlantia vuonna 985.

Heidän jälkeläisensä asuivat Grönlannissa vuosisatojen ajan, kunnes he yhtäkkiä päättivät jättää kotinsa 1400-luvulla. Historioitsijat ovat siitä lähtien pohtineet syitä Grönlannin siirtokunnan hylkäämiseen.

Viime vuosina tehdyt tutkimukset ­viittaavat siihen, että viikingit joutuivat lähtemään Grönlannista monien ikävien yhteensattumien vuoksi.

Grönlannin lahtien pohjasedimenttien analyysien perusteella vaikuttaa siltä, että saaren lämpötila laski rajusti vuoden 1250 tienoilla.

Sen seurauksena lahdet jäätyivät, mikä vaikeutti purjehtimista. Lisäksi kesät muuttuivat aiempaa tuulisemmiksi. Kovat ajat lisäsivät polttopuun ja ruuan varastoinnin tarvetta, ja elämä siirto­kunnissa vaikeutui.

Samoihin aikoihin ­viikingit menettivät tärkeimmän tulon­lähteensä, kun rikkaat eurooppalaiset alkoivat ostaa mursunluun sijaan ­norsunluuta.

Laivaliikenne Grönlantiin väheni, ja saarelaiset jäivät eristyksiin. Kaikesta päätellen joukkomuutto ­Grönlannista tapahtui vähitellen pienissä ryhmissä.

Luulöytöjen tutkimukset osoittavat, että nuorien asukkaiden määrä väheni, mistä voi päätellä, että nuoret lähtivät Grönlannista ensimmäisinä – luultavasti Islantiin tai Norjaan, jossa oli 1300-luvulla raivonneen ruton seurauksena tarjolla runsaasti viljelymaata.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota