Jani Oravisjärvi, Suomen kansallismuseo/Shutterstock

Metallinetsijä löysi Suomesta Harald Sinihampaan rahoja

Suomalaiselta pellolta löytyi hopeakoruja ja legendaarisen tanskalaisen viikinkikuninkaan lyöttämiä rahoja.

”Tämä oli tähän asti näyttävin löytöni.”

Näin kuvaili metallinetsijä Oskari Heikkilä niitä 12:ta hopearahaa, jotka hän toukokuun alussa löysi pellolta Mynämäestä Varsinais-Suomesta.

Heti, kun Heikkilä tajusi, mistä löydössä oli kyse, hän lopetti kaivamisen ja otti yhteyttä muinaisesineistä vastaavaan viranomaiseen eli Museovirastoon.

Paikalle saapunut arkeologijoukko teki paikalla kaivaukset.

Kaivauksissa löytyi kaikkiaan 102 rahaa, joiden joukossa oli islamilaisia ja böömiläisiä kolikoita ja anglosaksien rahoja sekä 20–30 palaa pilkkohopeaa.

Erityisen merkittäviä olivat kuitenkin 12 viikinkiaikaista kolikkoa. Ne olivat 900-luvulta ja tanskalaisen viikinkikuninkaan Harald Sinihampaan lyöttämiä. Suomesta ei ole aiemmin löydetty niitä kuin yksi tai kaksi.

Rahojen löytyminen lähekkäin viittaa siihen, että ne ovat olleet nahkapussissa, joka on aikojen saatossa hajonnut.

© Jani Oravisjärvi, Suomen kansallismuseo/Shutterstock

Löytöpaikka suojeltiin

Alue, jolta hopeakätkö löydettiin, on nyt viety muinaisjäännösrekisteriin. Se tarkoittaa, että alue on tästä eteenpäin muinaismuistolain suojelema eikä siellä saa enää tehdä omin päin tutkimuksia, vaan tutkimuksiin vaaditaan Museoviraston myöntämä tutkimuslupa. Löytöpeltoa saa suojelusta huolimatta kuitenkin edelleen viljellä entiseen malliin.

Mynämäen seudulta tunnetaan lukuisia rautakautisia arkeologisia kohteita, ja siellä on tehty runsaasti myös rautakautisia esinelöytöjä.