Leluvene kertoo viikinkilasten elämästä

Norjalaistutkijat ovat löytäneet yli tuhat vuotta vanhan leikkikalun. Leluvene tarjoaa harvinaisen vilauksen lasten elämästä viikinkiajalla.

Lelulaivassa on selvä keula (vas.) ja reikä mastolle (oik.).

.

© Åge Hojem, NTNU University Museum

Arkeologit löysivät Norjan Ørlandissa sijaitsevan vanhan tilan kuivasta kaivosta yli tuhat vuotta vanhan puisen lelun, joka esittää viikinkilaivaa.

Radiohiiliajoituksen mukaan lelu on ajalta 1015–1028.

Tuolloin Norjaa hallitsi Pyhänä Olavina tunnettu viikinkikuningas. Lelu onkin tutkijoiden mukaan harvinainen välähdys tuon ajan lasten elämästä.

Lapset saivat leikkiä

Vene on huolellisesti veistetty puusta, ja siinä on selvä ylöspäin kaartuva keula ja reikä mastoa varten.

Norjan teknis-luonnontieteellisen yliopiston (NTNU) tutkijan, arkeologi Ulf Franssonin mukaan vene on harvinainen, sillä arkeologit löytävät harvoin mitään lapsille kuuluneita esineitä.

”Se osoittaa, että täällä asuneet lapset saivat leikkiä ja tehdä muutakin kuin työskennellä pellolla tai autella talon muissa töissä,” Fransson sanoo.

Nahkainen kenkä

Toisesta kuivuneesta kaivosta lähistöltä arkeologit löysivät hyvin säilyneen nahkakengän samalta ajalta (1015–1028). Se kertoo siitä, että vaikka elämä tilalla saattoi olla vaatimatonta, siihen mahtui myös mukavuuksia – ja aikaa esimerkiksi tehdä lapsille leikkikaluja.

Nahkakenkä
© Åge Hojem, NTNU University Museum

Ørlandin ympäristössä on tehty arkeologisia kaivauksia vuodesta 2014 lähtien tulevan lentokentän vuoksi. Tähän asti on käyty läpi 120 000 m2:n suuruinen alue.

Löytöjen avulla NTNU:n arkeologit voivat saada entistä tarkempaa tietoa ihmisten arjesta rautakaudella.