Shutterstock

Kuulu riimukivi varoittaa Ragnarökistä

Ruotsalaisasiantuntijat uskovat, että viikingit pystyttivät Rökin kiven, koska maailmanloppu oli ovella.

Ruotsalainen tutkijatiimi on tehnyt uuden ehdotuksen siitä, mitä 800-luvulta peräisin olevan kuuluisan Rökin riimukiven teksti tarkoittaa.

Ruotsissa Itä-Götanmaalla sijaitsevan kiven 28 rivistä ja 760 riimusta koostuva teksti on pisin näihin aikoihin asti säilynyt riimukirjoitus.

Tutkijat onnistuivat tulkitsemaan kiven riimut jo 1800-luvulla, mutta teksti on niin arvoituksellinen, että sen merkitys on jäänyt epäselväksi.

Uppsalan, Göteborgin ja Tukholman yliopistojen asiantuntijat ovat nyt kehittäneet yhdessä teorian, joka pystyy kenties valaisemaan sitä, miksi Rökin kivi aikanaan pystytettiin.

Kiven pystytti Varin-niminen mies poikansa Vamodin muistoksi. Kivessä Vamodin sanotaan olevan ”kohtalon kuolemaan tuomitsema”.

”Tiedetään, että tuohon aikaan oli aurinkomyrskyjä, jotka tekivät taivaasta punaisen ja kesistä todella kylmiä.” Riimututkija Henrik Williams, Uppsalan yliopisto

Uppsalan yliopiston riimututkijan Henrik Williamsin mukaan tämä muotoilu on löydetty vain Rökin kivestä.

Sanavalinta sai tutkijat kohdistamaan huomionsa mytologiaan, ja kivessä onkin useita viittauksia konkreettiseen mytologiseen tapahtumaan: Ragnarökiin eli maailmanloppuun.

Viikinkien tarustossa Ragnarökiä edeltää poikkeuksellisen kylmä ”talvien talvi”. Sen lisäksi sää oli erittäin kylmä siihen aikaan, kun Rökin kivi pystytettiin:

”Tiedetään, että tuohon aikaan oli aurinkomyrskyjä, jotka tekivät taivaasta punaisen ja kesistä todella kylmiä”, selittää Williams.

Tutkijat olettavat Varinin olleen vakuuttunut siitä, että Odin kutsui Vamodin luokseen, koska Ragnarök oli tulossa.