Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Islantilaisen historiankirjoittajan Snorrin mukaan Pyhä Olavi kuoli rintaansa saamiinsa iskuihin taistelussa tanskalaisviikinkejä vastaan.

© Wikimedia
Sivilisaatiot - Viikingit

Kuollut viikinkikuningas teki ihmeitä haudassaan

Viikinkikuningas Olavi II Haraldinpoika julistettiin pyhimykseksi, kun selittämättömiä ihmeitä tapahtui sen kirkon liepeillä, jonne hänet oli haudattu. Nyt tuon kirkon rauniot on löydetty.

Norjan kuningas Olavi II Haraldinpoika eli Pyhä Olavi kuoli vuonna 1030 taistelussa tanskalaisia vastaan saatuaan kirveestä rintaansa.

Hänet haudattiin Pyhän Klemensin kirkkoon Trondheimiin, ja tarinan mukaan hänen arkkunsa avattiin vuoden päästä, kun paikalla oli tapahtunut ihmeitä.

Olavin ruumis ei ollut vuoden aikana alkanut lainkaan mädäntyä, ja hänen hiuksensa ja kyntensä olivat jatkaneet kasvuaan.

Olavi julistettiin pyhimykseksi, ja hänen ruumiinsa siirrettiin myöhemmin suurempaan katedraaliin.

Pyhän Klemensin kirkko hävitettiin, ja sen sijainti painui ajan mittaan unohduksiin. Nyt kirkko on kuitenkin löydetty.

Merkittävä löytö

Pyhä Olavi oli suosittu norjalaisten keskuudessa, ja vaikka hänen kuolemastaan on kulunut jo lähes tuhat vuotta, hänestä kertovat tarinat elävät edelleen.

Olavi toi kristinuskon Norjaan, soti sekä Tanskaa että Ruotsia vastaan, kuoli marttyyrinä ja julistettiin pyhimykseksi, ja häntä muistellaan myös Norjan valtion vaakunassa.

Siksi on erittäin merkittävää, että norjalaistutkijat ovat nyt löytäneet Klemensin kirkon jäännökset Trondheimista, kertoo Anna Petersén Norjan kulttuuriperinnön tutkimuslaitoksesta.

Arkeologit uskovat näiden olevan sen alttarin jäännökset, jolle Pyhän Olavin arkku asetettiin pyhimykseksi julistamisen jälkeen.

© NIKU - Norjan kulttuuriperinnön tutkimuslaitos

Ainutlaatuinen paikka Norjan historiassa

Erityisesti merkittävänä pidetään sen alttarin jäännöksiä, jonka päälle Pyhän Olavin arkku oli asetettu.

”Tämä on ainutlaatuinen paikka Norjan historiassa niin uskonnon, historian kuin politiikankin kannalta. Norjan kansallinen identiteetti on muodostunut pitkälti Pyhän Olavin ympärille, ja täältä se kaikki alkoi”, Anna Petersén toteaa.

Lue myös:

Viikingit

Uusi löytö: Saaga piti paikkansa

2 minuuttia
Viikingit

Viimeinen viikinkikuningas

8 minuuttia
Viikingit

Viikingit olivat taitavia purjehtijoita

12 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota