Knuut Suuri loi pohjolan suurimman viikinkivaltion aseilla, viekkaudella ja lahjomalla.

Knuut Suuresta tuli Pohjolan mahtavin viikinki

Nuori Knuut menetti muutamassa päivässä isänsä, valtakuntansa ja suurimman osan armeijaansa, mutta vastoinkäymiset eivät lannistaneet häntä 13 vuodessa hän loi imperiumin ja hänestä tuli Pohjolan mahtavin viikinki.

maanantai 10. marraskuuta 2014

Viikingin mieleenpainuva käyntikortti

Koleana aamuna vuonna 1014 Sandwichin kaupungin rannikolle Englannin itärannikolle lipui viikinkilaiva. Kaupungin asukkaat olivat kauhuissaan ja valmistautuivat kohtaamaan joukon verenhimoisia viikinkejä. Heitä kohtasi kuitenkin ehkä vieläkin pelottavampi näky:

Aluksesta purkautui joukko silvottuja nuorukaisia, joilta osalta puuttui korva, toisilta nenä tai käsi. Tämän jälkeen viikinkilaiva kääntyi merelle ja liittyi laivastoon, joka suuntasi pois Englannista.

Knuut – vastoinkäymisten kovettama viikinki

Yksi laivoista kuljetti 18-vuotiasta Knuut Sveninpoikaa, joka oli edellisten viikkojen aikana kokenut useita takaiskuja. Hän oli menettänyt isänsä ja valtakuntansa ja oli nyt matkalla synnyinmaahansa Tanskaan. Ennen lähtöään Knuut oli silponut kaikki nuorukaiset, jotka oli otettu Englannin ylhäisöperheiltä panttivangeiksi, jotta näiden isät tukisivat häntä taistelussa Englannin kruunusta. Kun isät sitten pettivät Knutin, hän pani pojat maksamaan.

Vaikka suurin osa Knuutin joukoista oli tapettu, hän ei ollut suinkaan lyöty. Ei kestänyt kauan, kun Englanti kutsui häntä Knuut Suureksi ja muisti hänet aina viikinkien mahtavimpana kuninkaana.

Lue lisää Knuutin noususta huipulle Historian numerosta 8/2014.

Ehkä sinua kiinnostaa...