Saagojen mukaan Jomsborg oli suuri linnoitus, jolla oli jättimäinen satama. Tarunomaisesta viikinkilinnoituksesta ei kuitenkaan ole löydetty todisteita arkeologisissa kaivauksissa Puolassa.

Jomsborg saattoi olla olemassa

Palkkasotureina toimineiden jomsviikinkien kerrotaan kylväneen pelkoa Pohjois-Euroopassa vuoden 1000 tienoilla. Tähän asti jomsviikingit on tunnettu vain saagoista, mutta nyt löydöt viittaavat siihen suuntaan, että Jomsborg saattoi olla olemassa.

keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Jomsborg oli pelättyjen viikinkien tukikohta

”Jomsviikinkien saagan” mukaan pelätyt viikingit asuivat Jomin linnassa eli Jomsborgissa – linnoituksessa lähellä Itämereen laskevan Oderjoen suuta. Saagan mukaan Jomsborg oli vahvasti linnoitettu ja sitä suojasivat katapultit. Linnoituksen satamaan mahtui 300 alusta, ja sataman suulla oli vahva rautaportti.

Arkeologisissa kaivauksissa ei ole vielä löydetty saagan kertomusta tukevia todisteita Jomsborgista, mutta Puolan luoteisosassa tehdyt kaivaukset ovat paljastaneet, että alueella on todella asunut viikinkejä.

Arkeologit ja historioitsijat kiistelevätkin yhä siitä, onko Jomsborg ollut oikeasti olemassa. Lue Historian numeron 3/2015 artikkeli jomsviikingeistä – voit ladata artikkelin tästä.

Huom! Sinun pitää olla kirjautunut historianet.fi-sivuston käyttäjäksi voidaksesi ladata artikkelin. Napsauta Lataa-painiketta. Jos et ole kirjautunut sivustoon, sinulle tarjotaan mahdollisuutta rekisteröityä käyttäjäksi. Se käy nopeasti eikä maksa mitään.

Ehkä sinua kiinnostaa...