Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Historia-lehden graafikot värittivät oheisen kuvan osalla Tanskan kansallismuseon löytämästä 17:stä viikinkiajan väristä.

© Shutterstock/Carsten Yttesen
Sivilisaatiot - Viikingit

Jälleensyntymä: 17 viikinkien vahvaa väriä

Tanskalainen kemisti ja konservaattori loivat vanhojen maalinjäännösten perusteella väripaletin, jonka kauniilla voimaväreillä viikingit aikoinaan korostivat korkeaa asemaansa.

Viikingit olisivat tuhahtaneet halveksivasti trendille maalata seinät vain valkoisen tai harmaan sävyillä.

Viikinkiaikana nimittäin vahvat ja voimakkaat värit olivat arvossaan.

Konservaattori Line Bregnhøi ja kemisti Mads Christian Christensen Tanskan kansallismuseosta ovat luoneet uudelleen viikinkien väripaletin.

Viikinkiajan 17 voimaväriä.

© Nationalmuseet

Vanha maali paljasti värinsä

Värit on saatu Gorm Vanhan haudassa olleen puunkappaleen sekä noin vuodelta 1060 peräisin olevan niin sanotun Hørningin laudan maalinjäännöksistä. Gorm Vanha hallitsi Tanskaa vuosina 948–958.

Hørningin lauta.

© Nationalmuseet

Maalien sisältämiä mineraaleja on selvitetty analysoimalla maalinjäännöksiä kemiallisesti, ja mineraalien perusteella tiedetään, minkä värisiä käytetyt maalit ovat olleet.

Voimakkaat värit ilmaisivat asemaa

Voimakkaat värit ovat olleet viikinkiaikana tapa osoittaa asemaa ja vaurautta, sillä värit ovat olleet harvinaisia.

Keltaiset sävyt sisältävät arsiinisulfidia, jota on saatu esimerkiksi Saksasta ja Turkista. Punainen väri on peräisin sinoperista, jota esiintyy Espanjassa. Värien ainesosia on siis tuotettu muista maista, mikä on epäilemättä ollut kallista.

”Värit ovat tulleet todennäköisesti niin kalliiksi, ettei esimerkiksi sinoperilla ja auripigmentillä [punainen ja keltainen] ole voitu maalata suuria pintoja. Näillä pigmenteillä onkin ilmeisesti vain korostettu pienempiä yksityiskohtia, kuten Hørningin laudassa olevaa käärmeaihetta”, Mads Christian Christensen kertoo.

Lue myös:

Viikingit

Ragnarök on ovella!

2 minuuttia
viking shield reconstruction
Viikingit

Tällaisia olivat viikinkien kilvet

2 minuuttia
Viikingit

Tämän vuoksi viikingit lähtivät Grönlannista

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota