Jälleensyntymä: 17 viikinkien vahvaa väriä

Tanskalainen kemisti ja konservaattori loivat vanhojen maalinjäännösten perusteella väripaletin, jonka kauniilla voimaväreillä viikingit aikoinaan korostivat korkeaa asemaansa.

Historia-lehden graafikot värittivät oheisen kuvan osalla Tanskan kansallismuseon löytämästä 17:stä viikinkiajan väristä.

© Shutterstock/Carsten Yttesen

Viikingit olisivat tuhahtaneet halveksivasti trendille maalata seinät vain valkoisen tai harmaan sävyillä.

Viikinkiaikana nimittäin vahvat ja voimakkaat värit olivat arvossaan.

Konservaattori Line Bregnhøi ja kemisti Mads Christian Christensen Tanskan kansallismuseosta ovat luoneet uudelleen viikinkien väripaletin.

Viikinkiajan 17 voimaväriä.

© Nationalmuseet

Vanha maali paljasti värinsä

Värit on saatu Gorm Vanhan haudassa olleen puunkappaleen sekä noin vuodelta 1060 peräisin olevan niin sanotun Hørningin laudan maalinjäännöksistä. Gorm Vanha hallitsi Tanskaa vuosina 948–958.

Hørningin lauta.

© Nationalmuseet

Maalien sisältämiä mineraaleja on selvitetty analysoimalla maalinjäännöksiä kemiallisesti, ja mineraalien perusteella tiedetään, minkä värisiä käytetyt maalit ovat olleet.

Voimakkaat värit ilmaisivat asemaa

Voimakkaat värit ovat olleet viikinkiaikana tapa osoittaa asemaa ja vaurautta, sillä värit ovat olleet harvinaisia.

Keltaiset sävyt sisältävät arsiinisulfidia, jota on saatu esimerkiksi Saksasta ja Turkista. Punainen väri on peräisin sinoperista, jota esiintyy Espanjassa. Värien ainesosia on siis tuotettu muista maista, mikä on epäilemättä ollut kallista.

”Värit ovat tulleet todennäköisesti niin kalliiksi, ettei esimerkiksi sinoperilla ja auripigmentillä [punainen ja keltainen] ole voitu maalata suuria pintoja. Näillä pigmenteillä onkin ilmeisesti vain korostettu pienempiä yksityiskohtia, kuten Hørningin laudassa olevaa käärmeaihetta”, Mads Christian Christensen kertoo.