Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Toistaiseksi ­asuinpaikalta on ­kaivettu esiin noin 200 esinettä, mutta ”saaliin” uskotaan ­kasvavan vielä.

Sivilisaatiot - Viikingit

Irlannin vanhin viikinkiasumus löytyi

Vuonna 841 viikingit talvehtivat ensimmäistä kertaa Irlannissa sen sijaan, että olisivat purjehtineet kotiin. Nyt heidän asumuksensa on paikannettu.

Arkeologit ovat löytäneet linnoitetun asuinpaikan, jonka viikingit perustivat Irlantiin vuonna 841. Nyt löytyneen asumuksen kerrotaan olevan yksi parhaiten säilyneistä ­viikinkien asuinpaikoista.

Linnoitus sijaitsi Irlannin­mereen laskevan Glydejoen suulla, ja sitä ympäröi syvä kaivanto. Kaivauksissa löytyneiden työkalujen ja sulatusuunien perusteella tutkijat uskovat viikinkien talvehtineen alueella ja korjanneen talven aikana laivojaan. ­Kaivauksia johtavan Mark Clintonin ­mukaan asumus on melko varmasti vanhoissa aikakirjoissa mainittu Linn Duchaill.

”Vuonna 841 viikingit viettivät ensimmäistä kertaa talven Irlannissa sen sijaan, että olisivat purjehtineet kotiin. Vanhojen lähteiden mukaan he talvehtivat nykyisen Dublinin tienoilla sekä toisessa, tähän asti ­tuntemattomassa paikassa”, Clinton kertoo.

Arkeologit ovat lyhyessä ajassa kaivaneet esiin jo yli 200 esinettä, ja niitä uskotaan löytyvän lisää. Löytö on ­merkittävä, sillä Linn Duchaill on säilynyt maakerrosten alla ­lähes koskemattomana.

Lue myös:

Viikingit

Viriilit viikingit pelastivat Irlannin perikadolta

2 minuuttia
Viikingit

Viikingit veivät pelätyn sairauden Irlantiin

2 minuuttia
Viikingit

Viikinkien kohtalo Irlannissa ratkaistiin dramaattisessa taistelussa

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota