Irlannin vanhin viikinkiasumus löytyi

Vuonna 841 viikingit talvehtivat ensimmäistä kertaa Irlannissa sen sijaan, että olisivat purjehtineet kotiin. Nyt heidän asumuksensa on paikannettu.

Toistaiseksi ­asuinpaikalta on ­kaivettu esiin noin 200 esinettä, mutta ”saaliin” uskotaan ­kasvavan vielä.

Arkeologit ovat löytäneet linnoitetun asuinpaikan, jonka viikingit perustivat Irlantiin vuonna 841. Nyt löytyneen asumuksen kerrotaan olevan yksi parhaiten säilyneistä ­viikinkien asuinpaikoista.

Linnoitus sijaitsi Irlannin­mereen laskevan Glydejoen suulla, ja sitä ympäröi syvä kaivanto. Kaivauksissa löytyneiden työkalujen ja sulatusuunien perusteella tutkijat uskovat viikinkien talvehtineen alueella ja korjanneen talven aikana laivojaan. ­Kaivauksia johtavan Mark Clintonin ­mukaan asumus on melko varmasti vanhoissa aikakirjoissa mainittu Linn Duchaill.

”Vuonna 841 viikingit viettivät ensimmäistä kertaa talven Irlannissa sen sijaan, että olisivat purjehtineet kotiin. Vanhojen lähteiden mukaan he talvehtivat nykyisen Dublinin tienoilla sekä toisessa, tähän asti ­tuntemattomassa paikassa”, Clinton kertoo.

Arkeologit ovat lyhyessä ajassa kaivaneet esiin jo yli 200 esinettä, ja niitä uskotaan löytyvän lisää. Löytö on ­merkittävä, sillä Linn Duchaill on säilynyt maakerrosten alla ­lähes koskemattomana.