”Rusien kuninkaalla on tapana pitää luonaan linnassa asumassa neljäsataa miestä, jotka ovat hänen urhoollisimpia seuralaisiaan ja joihin hän luottaa. He ovat valmiita tappamaan ja kuolemaan hänen puolestaan. – – Joskus kuningas saattaa maata jonkun orjattaren kanssa seuralaistensa nähden, – – mutta hän ei astu silloinkaan alas valtaistuimeltaan. Kun kuningas tekee tarpeensa, hän käyttää alusastiaa.”.
– Ahmad ibn Fadlan
Kun Abbasidien kalifaatin diplomaatti ja tutkimusmatkailija Ahmad ibn Fadlan kohtasi rusit vuonna 921, häntä hämmensi suuresti komeiden mutta tyhmien, juoppojen ja likaisten rusien saavuttama menestys ja rikkaus.
Rusien hallitsija oli yksi maailman mahtavimmista miehistä, ja rusien valtakunta oli aikanaan Euroopan vaurain ja hyvinvoivin valtio. Kiovan rusj ulottui etelässä Mustallemerelle, idässä Donille ja lännessä Laatokalle.
Rusien hallitsemien alueiden läpi kulki viikinkien idäntie eli jokireitit, jotka olivat tärkeimmät kauppatiet itäisiin valtakuntiin, aina Bysanttiin, Arabiaan, Silkkitielle ja Samarkandiin saakka, jonne saapuivat myös karavaanit Intiasta, Persiasta ja Kiinasta.
Huolimatta siitä, että rusien mahti ei perustunut taitoon ja diplomatiaan vaan pikemminkin raakaan voimaan ja väkivallan uhkaan, valtakunta oli Euroopan laajin ja rikkain.
Matkustamme ruotsalaisviikinkien mukana Suomenlahdelle ja pitkin Volkhov-jokea 760-luvun alussa, jotta ymmärtäisimme, kuinka tämä kaikki sai alkunsa.
Idänkauppiaat Ruotsista
Pääasiassa Ruotsista saapuneita viikinkejä, jotka kävivät kauppaa ja perustivat pysyviä asemapaikkoja Baltian jokien varsille sekä Venäjän ja Ukrainan seuduille, kutsuttiin ruseiksi. Rusien nimi tulee oletettavasti Ruotsin Upplannin rannikolla sijaitsevasta Roslagenista.
Itämerensuomalaisissa kielissä, joita puhuttiin Baltiassa ja Laatokan alueella, ruotsalaisia merenkulkijoita kutsuttiin rautakaudella ruotseiksi. Ruotsi-nimitys mainitaan ensi kertaa sekä eurooppalaisissa että arabialaisissa teksteissä 800-luvun puolivälissä. Itäslaavien kielissä ruotsi muuttui muotoon rusj, mitä nimitystä rusit alkoivat itsekin käyttää.
Ruotsit olivat jo parisataa vuotta aiemmin purjehtineet Itämeren yli Baltiaan, josta pääsi Olhavanjokea pitkin edelleen Aldeiguborgiin eli Laatokanlinnaan.
Kylästä, joka ennen viikinkiaikaa oli ollut vain muutama tönö havumetsän keskellä savisen joen rannalla, oli vuoden 760 paikkeilla muodostunut tärkeä ruotsien kauppa- ja kauttakulkupaikka.

Vaaleanruskea: Kiovan rusj noin vuosina 800–1000. Ruskea: Kiovan rusj 1100-luvulla. Punaiset linjat: kauppareittejä.
Joet olivat rusien valtaväyliä
Itä-Euroopan suuret joet olivat idän viikinkivaltakunnan valtasuonia. Kaikki Kiovan rusjin keskeiset kauppakaupungit sijaitsivat strategisesti tärkeiden vesireittien varsilla.
Hopeaportti idän aarteisiin
Ruotsien kauppamatkojen myötä Laatokanlinna kasvoi vilkkaaksi kaupankäynnin keskukseksi. Tavaroita tuli läheltä ja kaukaa. Slaavit etelästä ja idästä saapuivat sinne myymään turkiksia, hunajaa, meripihkaa, aseita, vahaa ja työvoimaa.
Bysantista ja Arabiasta tuotiin kultaa, hopeaa, silkkiä ja kallisarvoisia mausteita. Kauppaa käytiin itämerensuomalaisilla, pohjoismaisilla, slaavilaisilla ja kaukaisemmillakin kielillä.
Osa pohjoismaisista vieraista asettui kylään käsityöläisiksi, jotka myivät valmistamiaan esineitä, jalkineita ja sepäntöitä ja ostivat paikallisilta raaka-aineita, kuten luuta, sarvea ja vahaa sekä ruokaa. Rusit ostivat myös turkiksia ja vaihtoivat niitä edelleen arabien hopearahoihin ja lasimassahelmiin.

Rusien valtakuntaan saapui kaukaisia kauppiaita jokireittejä pitkin eri ilmansuunnista. Markkinoilla silkit, hopeat ja orjat vaihtoivat omistajaa.
Kun sana Laatokanlinnasta hopeaporttina idän aarteisiin kiiri viikinkien kotiseuduille, se sai yhä useammat suuntaamaan rikastumisen toivossa itään.
Rusit olivat tietoisia asemansa haavoittuvaisuudesta. Slaaveista ja muista itäisen Euroopan kansoista sekä pohjoismaisista kilpailijoista oli jatkuvasti haittaa kaupankäynnille. Turvatakseen kauppareittinsä ja saadakseen verotuloja rusit tekivät valloitusretkiä etelään.
Viikinkiveneet, jotka olivat aikaisemmin tuoneet kauppatavaraa ja hyvinvointia, saapuivat nyt mukanaan miekoin, keihäin ja kirvein aseistautuneita miehiä. Paikalliset ajettiin pakosalle nopeilla yllätyshyökkäyksillä, joita pohjanmiehet olivat käyttäneet menestyksekkäästi Länsi-Euroopassakin.
Lyhyessä ajassa nämä 900-luvun lopussa ja 1000-luvun alussa idäntiellä liikkuneet viikinkiryövärien ryhmät eli varjagit alistivat valtansa alle Olhavanjoen rannoilla asuvat itämerensuomalaiset ja slaavit ja varmistivat näin, että Ilmajärven rannalle perustetun idäntien solmukohdan hallinta pysyi heillä.
Rurikin nousu valtaan
Varhaisin Venäjän historiasta kertova teos, 1100-luvulta peräisin oleva Kertomus vanhoilta ajoilta, joka tunnetaan muistiinmerkitsijänsä mukaan nimellä Nestorin kronikka, kertoo suomalais-ugrilaisten ja slaavilaisten heimojen saaneen muutamassa vuodessa tarpeekseen varjagien mielivallasta, kieltäytyneen maksamasta veroja, karkottaneen valloittajat ja ottaneen vallan:

Kiovan luostarin munkki Nestorin kokoama ja muokkaama kronikka on vanhin nykypäiviin asti säilynyt Venäjän historiasta kertova teos.
”Vuonna 6370 (862) varjagit ajettiin meren taakse, eikä niille annettu veroa, vaan alkoivat hallita itse itseään, mutta niiden keskuudessa ei ollut oikeutta, ja sukukunta nousi sukukuntaa vastaan, niin että sisällissota syttyi, ja ne alkoivat sotia keskenään. Niin lausuivat he toisilleen: ’Etsikäämme itsellemme ruhtinas meitä hallitsemaan ja oikein tuomitsemaan.’ Ja niin lähdettiin meren yli varjagien, rusien, luo. Niitä varjageja sanottiin ruseiksi, kun toisia kutsutaan svealaisiksi, toisia taas normanneiksi, angleiksi, ja vielä yksiä gotlantilaisiksi, niin näin myös näitä nimitettiin. Tsuudit, sloveenit ja krivitshit ja vepsäläiset sanoivat ruseille: ’Meidän maamme on suuri ja rikas, mutta siellä ei ole järjestystä. Tulkaa ja ryhtykää johtamaan ja hallitsemaan meitä!’ Valituksi tuli kolme veljestä sukuineen, ja nämä ottivat kaikki rusit mukaansa ja tulivat. Vanhin, Rurik, asettui Novgorodiin, toinen, Sineus, asettui Valgetjärvelle ja kolmas, Truvor, Izborskiin. Ja näistä varjageista sai nimensä Rusin maa.”
Näin rauhanomaisesti vallanvaihto tuskin kävi, ja kronikan historiallinen paikkansapitävyys on muutoinkin vähintäänkin kyseenalainen. Nykyinen näkemys on, että slaavit olivat riidoissa keskenään, kunnes yksi kiistelevistä aryhmistä ehdotti yhteistyötä ruseille. Nämä ottivat tilanteesta vaarin ja anastivat vallan itselleen.
Ylellisyyttä Novgorodista
Kronikan mukaan Rurik oli asunut Laatokanlinnassa, jonne hän oli rakennuttanut kolme metriä korkeat ja yhtä paksut kivimuurit pitääkseen kilpailijat ulkopuolella mutta myös sataman ja majatalon pitkäatkalaisille kauppiaille.
Slaavien pyynnöstä Rurik ja hänen väkensä siirtyivät etelämmäs Olhavanjoen ja Ilmajärven yhtymäkohtaan ja rakennutti sinne Holmgårdin mäkilinnan, joka tunnettiin Rurikinlinnana (venäjäksi Rurikovo gorodische).
Saarelle rakennettu mäkilinna sijaitsi viikinkien idäntien tärkeimpien vesireittien risteyksessä. Ilmajärveltä pääsi Dneprille ja sitä kautta Bysanttiin tai Volgalle ja Kaspianmerelle.
Rurikovo gorodischen muinaislöydöt kertovat paikan olleen kansainvälisen kaupan keskus, jossa asui sekä slaaveja että ruseja. Kaivauksissa on löytynyt viikinkiajan riipuksia, joissa on riimukirjoitusta, lohikäärmeenpääkoristeisia kiinnitysneuloja ja Thorin vasaroin koristeltuja käsirenkaita.
Vaikutusvaltaiset slaavit halusivat myös asettua seudulle. He rakensivat asumuksensa hieman pohjoisemmaksi ja alkoivat kutsua paikkaa Novgorodiksi, uudeksi kaupungiksi.

Rusien valtakunnassa käytiin kansainvälistä kauppaa ja kaupungit olivat vllkkaita.
Novgorod syrjäytti vähitellen Rurikinlinnan viikinkien idäntien pysähdyspaikkana, josta sekä slaavit että skandinaavit saattoivat ostaa ylellisyystarvikkeita. Esimerkiksi Olavi Haraldinpoika, joka tunnetaan paremmin Norjan kuninkaana Pyhänä Olavina, osti silkkinsä ja turkiksensa Novgorodista.
Novgorod kukoisti: kaupunkiin rakennettiin jopa puulla päällystetty katuverkko, joka oli käytössä 1700-luvulle Katariina Suuren aikaan saakka.
Kiovasta pääkaupunki
Viikingit tekivät etelään suuntautuneet kaupparetkensä pienehköillä ketterillä 10–20 miehen aluksilla, jotka olivat riittävän keveitä, että ne voitiin vetää tai kantaa kannaksien yli vesistöstä toiseen ja suurten koskien ohi.
Novgorod sijaitsi lähellä Ilmajärveä, josta saattoi purjehtia Lovatjokea etelään ja vetää laivat Väinäjoelle. Nykyisen Smolenskin lähellä sijaitsevasta Gnezdovosta oli lyhyt matka Väinäjoelta (Daugava) Dneprille. Väinäjokea pääsi Riianlahdelle ja Dnepriä pitkin Kiovaan ja aina Mustallemerelle saakka.
Novgorodia hallinneen Rurikin kuollessa tämän poika Igor oli vasta lapsi, joten Rurikin sukulaisesta Oleg Viisaasta tuli hallitsija.

Oleg valloitti tärkeät idäntien solmukohdat Gnezdovon ja Kiovan slaaveilta ja siirsi vuonna 882 rusien valtakunnan pääkaupungin Novgorodista Kiovaan.
Valtakunta alisti paikalliset heimot valtaansa ja keräsi näiltä veroja. Kiovan ympärille rakennettiin 14 metrin korkuinen ja yli kolme kilometriä pitkä linnoitusmuuri.
Saksalaisen kronikoitsijan Thietmar Merseburgilaisen mukaan Kiovassa oli vuosituhannen vaihteen paikkeilla kahdeksan markkinapaikkaa ja 400 kirkkoa.
Maassa maan tavalla
Rusien päälliköt eivät liiemmin puuttuneet valloittamiensa alueiden asioihin. Talvikuukausina, kun aikaa liikeni muilta toimilta, he matkustelivat pitkin poikin valtakuntaansa keräämässä veroja sekä solmimassa slaavipäälliköiden kanssa kauppasopimuksia ja pitämässä yllä suhteita.
Kun Rurikin poika Igor alkoi tulla hallitsijan ikään, rusien valta-asema oli jo niin lujittunut, että valtakuntaa kutsuttiin nimellä Kiovan rusj. Rusit myös slaavilaistuivat nopeasti: edes Igorin pojan nimi ei enää ollut skandinaavisperäinen vaan vahvasti slaavilainen Svjatoslav.
Kiovan rusjia vuoteen 972 asti hallinnut Svjatoslav omaksui myös runsaasti alueen heimojen tapoja. Toisin kuin aikaisemmat ruhtinaat, hän ei Nestorin kronikan mukaan käyttänyt sotaretkillään telttaa eikä keittovälineitä.
Sen sijaan, että lihat olisi keitetty niin kuin skandinaaveilla oli tapana, Svjatoslavin aikaan lihat leikattiin suikaleiksi ja käristettiin nuotiossa, ja ruhtinaskin nukkui teltan sijasta paljaan taivaan alla satula pieluksenaan.
Naimakaupat sitoivat Pohjolaan
Svjatoslav myös pukeutui ja leikkautti hiuksensa slaavien tapaan. Bysanttilainen historioitsija Leo Diaconus kohtasi Svjatoslavin vuonna 971 Tonavalla ja kuvaili häntä seuraavasti:
”Hänen päälakensa oli ajeltu kaljuksi lukuun ottamatta pitkää hiustupsua, joka oli jätetty jonkinlaiseksi tuntomerkiksi. Kaula oli vankka, hartiat leveät ja ruumiinrakenne sopusuhtainen. Hän vaikutti synkältä ja hurjalta. Hänen toisessa korvassaan oli kultainen rengas, jota koristi kaksi helmeä ja niiden välissä rubiini. Hänen vaatteensa olivat valkeat ja erosivat muiden asuista vain siinä, että ne olivat puhtaat.”

Sekä Ahmad ibn Fadlan että Ahmad ibn Rustah kuvailivat matkakertomuksissaan viikinkien hautajaisia.
Viikingit herättivät inhoa ja ihastustusta
Ruseja matkoillaan kohdanneet arabit kuvailivat heitä likaisiksi ja tyhmiksi tai sitten siisteiksi ja miellyttäviksi.
Arabialaiset tutkimusmatkailijat kuvasivat kohtaamiaan kulttuureita matkakirjoissaan ja kirjeissään. Heidän kuvauksensa viikingeistä olivat kovin ristiriitaisia.
Ahmad ibn Fadlan, joka kohtasi ruseja Volgalla 920-luvulla, oli vaikuttunut heidän mahtavasta hovistaan, mutta kammoksui heidän huonoa hygieniaansa:
”Rusit ovat likaisinta väkeä, mitä Allah on koskaan luonut. He eivät pyyhi itseään virtsaamisen ja ulostamisen jälkeen. He eivät peseydy sukupuoliyhteyden jälkeen eivätkä pese käsiään noustuaan aterialta. He ovat tyhmiä kuin aasit.”
Ahmad ibn Rustah, persialainen tutkimusmatkailija ja maantieteilijä, kävi 900-luvulla Novgorodissa ja oli näkemästään täysin toista mieltä kuin ibn Fadlan:
”Heillä on puhtaat vaatteet ja he koristavat itsensä rannerenkailla ja kullalla. He myös kohtelevat hyvin orjiaan, joilla myös on erittäin hyvät vaatteet ja merkittävä osuus kaupankäynnissä. Heillä on lukuisia kaupunkeja. He suhtautuvat erittäin ystävällisesti ulkomaalaisiin ja vieraspaikkakuntalaisiin.”
Tosin Ahmad ibn Rustahinkaan mielestä rusien valtakunta ei ollut mikään onnela, sillä hänen nähdäkseen valtakunnassa pidettiin köyhiä pelkästään ryöväreinä, jotka tilaisuuden tullen ryöstäisivät ja tappaisivat varakkaampansa.
Vaikka Svjatoslav omaksuikin monia piirteitä slaavien kulttuurista, Rurikin jälkeläiset eivät unohtaneet pohjoisia juuriaan. Kun Svjatoslavin poikien Jaropolkin ja Vladimirin välille syntyi juopa Jaropolkin otettua vallan isän kuoleman jälkeen, Vladimir matkusti oitis Ruotsiin hakemaan apua ja raivasi viikinkijoukkojen avulla tiensä valtakunnan johtoon vuonna 980.
Vladimirin yhteydet suvun kotimaahan vahvistuivat hänen maanpaossa viettäminään vuosina, ja hän otti vaimokseen skandinaavista sukua olevan Polatskin prinsessan.
Heidän poikansa Jaroslav Viisas meni naimisiin ruotsalaisen viikinkikuninkaan sisaren Ingeredin kanssa ja naitti tyttärensä Norjaan. Rusien ruhtinaiden ja pohjolan hallitsijasukujen liittoja solmittiin aina 1100-luvulle saakka.

Vuonna 988 Kiovan rusjista tuli kristitty valtakunta. Monet olivat jo ottaneet kasteen päästäkseen kaupantekoon kristittyjen kanssa.
Thorin vasara kääntyi kristilliseksi ristiksi
Vaikka rusit hiljalleen omaksuivat kristinuskon, vanhat jumalat ja symbolit pysyivät edelleen voimissaan kristillisen perinteen rinnalla.
Viikingit toivat muassaan Odinin, Thorin ja muut skandinaavisen muinaisuskon jumalat. Arabi Ahmad ibn Fadlan kertoi, että rusit uhrasivat jumalilleen ja pyysivät näitä lähettämään kauppiaita, joilla on paljon dinaareja, ennen kuin he toivat kauppatavaransa tarjolle.
Kauppiaat, jotka itse olivat muslimeja tai kristittyjä, eivät halunneet käydä kauppaa pakanoiden kanssa. Kristittyjen kanssa kauppoihin pääsemiseksi oli annettava lupaus ottaa vastaan kristinoppia ja myöhemmin kaste. Näin viikinkikauppias pääsi kaupantekoon sekä kristittyjen että pakanoitten kanssa ja sai uskoa, mihin halusi, totesi islantilainen Egill Skallagrímsson Egillin, Kalju-Grímrin pojan saagassa.
Vaikka monet pitivät edelleen kiinni vanhoista uskomuksista, niihin sekoittui pikku hiljaa kristillistä oppia. Kun Kiovan ruhtinas Vladimir I kääntyi vuonna 988 kreikkalaiskatoliseksi, koko valtakunnasta tuli kristitty.
Thorin vasarat ja muut viikinkisymbolit eivät hävinneet yhtäkkiä kristinuskon myötä, vaan ne elivät rinta rinnan ja lopulta sulautuivat kristillisiin symboleihin.
Viikingit pitivät oletettavasti kristittyjen ristejä samanlaisina taikakaluina kuin omia vasarakorujaan. Suzdalista Venäjältä on löydetty kampa, joka on koristeltu sekä Thorin vasaroin että kristinuskon ristein.
Islannissa Thorin vasara -kuvio pelkistyi ylösalaisin olevaksi ristiksi, ja sieltä on löytynyt esine, joka voidaan nähdä sekä ristinä että Thorin vasarana.
Sotajoukkoja Ruotsista
Vladimir Suuren jälkeen ruhtinassuvut sortuivat keskinäiseen kilpailuun ja kiistelyyn, vaikka voimat olisi kannattanut keskittää muita vaaroja vastaan.
Kiovan eteläpuolella asui petsenegien paimentolaiskansa, joka hyökkäili toistuvasti Kiovaan. Vuonna 1036 petsenegit kokosivat voimansa Kiovaa vastaan. Nestorin kronikan mukaan petsenegien joukko oli suunnaton. Jaroslav Viisas, jonka vaimo oli Ruotsista, tuotti kotimaastaan sotureita suojelemaan Kiovaa.
Nestorin kronikka kertoo puolustajien odottaneen petsenegien hyökkäystä kerääntyneenä kaupungin ulkopuolelle paikalle, jossa nyt sijaitsee Pyhän Sofian katedraali. Taistelu kesti koko päivän, ja vasta illalla Jaroslavin joukot pääsivät voitolle ja petsenegit pakenivat silmittömästi. Osa hukkui jokiin, mutta osa pääsi pakoon eikä enää näyttäytynyt.
Ei tiedetä varmasti, keitä petsenegit lyöneet viikinkisoturit olivat, mutta ympäri Keski-Ruotsia on kaikkiaan 26 riimukiveä, jotka on pystytetty Ingvar Kaukomatkaajan mukana itään Kiovan kautta Mustallemerelle ja Kaspianmerelle lähteneiden ja matkalla kuolleiden miesten muistoksi.

Taistelussa kaatunut Harald, jonka muistolle kuvan riimukivi on pystytetty, oli ehkä Ingvar Kaukomatkailijan veli.
Saagan mukaan Ingvar Kaukomatkaaja lähti kohti Jaroslavin valtakuntaa juuri vuonna 1036, mikä on sama vuosi, jolloin petsenegit hyökkäsivät Kiovaan.
Ingvarin sotaretkellä kuolleiden muistolle pystytettyjen riimukivien sijainti viittaa siihen, että joukot koottiin luultavasti viikinkien ledung-järjestelmällä, jossa vapaat talonpojat varustivat kuninkaalle laivoja taisteluihin.
Mongolit kukistivat rusit
Jaroslav Viisaan aikana Kiovan rusj oli laajimmillaan. Valtakunta ulottui Itämeren rannikolta ja Laatokalta Kaukasukselle ja Mustallemerelle saakka. Kaupankäynti oli vilkasta, vaurautta oli runsaasti ja lukutaito oli yleistä suurissa kaupungeissa. Jaroslavin valtakaudella julkaistiin myös Pravda Russkaja, joka oli ensimmäinen muinaisvenäjäksi muistiin merkitty lakikokoelma.
Jaroslav Viisaan kuoltua vuonna 1054 valtakunta alkoi murentua alueellisten pyrkimysten voimistuessa ja paikallisten ruhtinaiden valtataistelujen kiihtyessä. Vuonna 1125 ruhtinaan kuolemaan päättynyt Vladimir Monomahin valtakausi oli yhtenäisen Kiovan rusjin viimeinen kukoistuskausi.
Vladimirin poika Mstislav Suuri oli yhtenäisen Kiovan rusjin viimeinen hallitsija. Hänen aikansa oli yhtä sotimista muun muassa kumaaneja, virolaisia ja liettualaisia vastaan.
Hänen kuoltuaan vuonna 1132 valtakunta hajosi lukuisiksi pienemmiksi ruhtinaskunniksi. Kun mongolit hyökkäsivät 1230-luvulla, viimeisetkin pirstoutuneen valtakunnan ruhtinaat lakkasivat haaveilemasta Kiovan rusjin uudesta yhdistymisestä.
Kiovan rusjin hajoamisen taustalla oli Bysantin heikentyminen ja muuttuminen epävakaaksi. Kun tavaravirrat Bysantista eivät enää kulkeneet luotettavasti, kauppa alkoi hiipua.
Koska reitti Bysanttiin oli Kiovan kautta kulkevista tärkein, myös Kiovan merkitys väheni. Kaupan painopiste siirtyi Volgalle, mikä edisti Moskovan ruhtinaskunnan nousua ja Moskovan Venäjän syntyä.

Rurik perusti Euroopan suurimman valtakunnan, mutta Venäjällä sitä ei haluttu tunnustaa.
Normanniteoriaa karsastettiin
Tsaarinajan Venäjällä ja Neuvostoliitossa ei sulatettu ajatusta siitä, että ruotsalaiset viikingit olisivat perustaneet Kiovan rusjin ja siten antaneet nimensä Venäjän valtakunnalle ja kansalle.
Saksalaissyntyinen Gerhard Friedrich Müller työskenteli 1700-luvulla Venäjän vastaperustetussa keisarillisessa tiedeakatemiassa ja osallistui ensimmäisille kansatieteellisille tutkimusmatkoille Kamtšatkalle.
Vuonna 1749 hän piti tutkimuksiinsa ja teorioihinsa perustuvan juhlapuheen Venäjän kansan ja sen nimen alkuperästä. Esityksen sisältö sai venäläiset tiedemiehet takajaloilleen. Müllerin teorian Kiovan rusjin skandinaavisista perustajista katsottiin olevan Venäjän kansaa alentava. Müllerille huudeltiin yleisön joukosta, eikä hän saanut pidettyä esitelmäänsä edes loppuun asti.
Müllerin asiaa tutkimaan muodostettiin erityinen komitea, joka selvitti oliko hänen esityksensä loukannut keisarillista kunniaa.
Tulos oli Müllerille musertava: hänen teoksensa ja artikkelinsa mitätöitiin, hänet alennettiin tutkijasta opettajaksi, hänen palkkaansa leikattiin ja häneltä kiellettiin kokonaan Venäjän muinaishistorian tutkiminen. Arvovaltaisten piirien epäsuosioon joutunut Müller joutui tutkimaan Siperian historiaa, mikä oli vähemmän tulenarka aihe.
Alkuperäinen esitelmäteksti hävitettiin, ja Müller sai julkaistua uudelleen kirjoittamansa version vasta lähes kolmenkymmenen vuoden kuluttua, kun teorian kiihkein vastustaja Mihail Lomonosov oli jo haudan levossa.
Myös Neuvostoliitossa otettiin etäisyyttä normanniteoriaan. Tuolloisen tulkinnan mukaan näkemys viikinkien perustamasta valtakunnasta oli poliittisesti vahingollinen, koska siinä oli sisäänrakennettuna ajatus, että slaavilaisista kansoista ei ollut ilman muiden apua perustamaan omaa valtiota.
Etenkään Venäjän kiihkokansallisissa piireissä normanniteoriaa ei edelleenkään kannateta. Sen sijaan Ukrainassa kansallismieliset pitävät Kiovan rusjin viikinkiperintöä suuressa arvossa.