Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hullukaali teki viikingit hurjiksi

Uuden tutkimuksen mukaan viikinkiajan pelätyt berserkit nauttivat ehkä myrkyllistä hullukaalia kiihdyttääkseen itsensä taisteluraivoon.

Shutterstock

”He menivät berserkkitilaan ja kiihdyttivät itsensä raivoon niin, että eivät enää muistuttaneet ihmistä vaan ryntäilivät kuin hullut koirat eivätkä pelänneet tulta eivätkä aseita.”

Suunnilleen näin kuvaillaan islantilaisessa Eyrin asukkaiden saagassa viikinkien berserkkejä, jotka kävivät vihollisten kimppuun jonkinlaisen transsin vallassa.

Kasvien historialliseen käyttöön perehtynyt asiantuntija uskoo nyt tietävänsä, millä soturit saivat itsensä kiihkeään raivotilaan: he söivät hullukaalia (Hyoscyamus niger).

Hullukaalia löytyi haudasta

Yleisen uskomuksen mukaan berserkit nauttivat punakärpässientä (Amanita muscaria), jolla tiedetään olevan huumaava vaikutus.

Ljubljanan yliopistossa työskentelevän slovenialaisen etnobotaniikan asiantuntijan Karsten Faturin mukaan berserkkien käytös vastaa paremmin hullukaalin vaikutuksia.

Myrkyllisen ja erittäin pahanhajuisen kasvin siemeniä on esimerkiksi löydetty pienestä pussista viikinkihaudasta Tanskasta.

Hullukaalin kuivatut siemenet sisältävät aineita, jotka voivat vaikuttaa hermostoon.

© Shutterstock

Sekä punakärpässieni että hullukaali voivat Faturin mukaan aiheuttaa voimantunnon lisääntymistä, tajunnan laajentumista, hillitöntä käytöstä ja kasvojen punoitusta, jotka mainitaan saagoissa berserkkien yhteydessä.

Kipua lievittävä vaikutus

”Näiden lisäksi Hyoscyamus nigerillä on myös kipuja lievittävä vaikutus, toisin kuin Amanita muscarialla, mikä voi selittää kertomukset berserkkien haavoittumattomuudesta”, Karsten Fatur kirjoittaa Journal­ of Ethnopharmacology -julkaisussa.

Faturin mukaan sivuvaikutukset (esimerkiksi näköhäiriöt) jatkuvat päiväkausia hullukaalin nauttimisen jälkeen, mikä ei sekään päde punakärpässieneen mutta vastaa saagojen kertomuksia.

Kokeissa hullukaalia nauttineiden ihmisten kyky tunnistaa kasvoja on myös joskus heikentynyt.

Se voi selittää, miksi berserkit joskus kävivät sumeilematta niin ystävien kuin vihollisten kimppuun.

Lue myös:

Viikingit

Odin kamppaili Thorin kanssa viikinkien suosiosta

10 minuuttia
Viikingit

Kaivaukset kumosivat asiantuntijoiden uskomukset viikinkien saapumisesta Islantiin

2 minuuttia
Gjellestadin laiva, viikinkilaiva, hautakumpu
Viikingit

Norjalainen viikinkilaiva yllätti tutkijat

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota