Gjellestadstory.no

Hiljattain löydetty viikinkilaiva oli purjeeton

Gjellestadin viikinkilaivahautaa on alettu kaivaa esiin. Tuoreiden tietojen mukaan laiva on pieni eikä se ole soveltunut pitkille purjehduksille.

Norjasta ei ole kaivettu esiin viikinkialusta sen jälkeen, kun Osebergin laiva löydettiin vuonna 1904. Nyt norjalaiset ovat kuitenkin kaivamassa 110 kilometriä Oslon kaakkoispuolella sijaitsevasta kummusta esiin niin sanottua Gjellestadin alusta.

HISTORIA on jo aiemmin kertonut löydöstä, ja arkeologit ovat nyt saaneet esiin kölin, joka on osoittautunut odotettua pienemmäksi.

Huolimatta pettymyksestä aluksesta saadaan silti tärkeää uutta tietoa:

”Vaikka laivasta ei ole enää paljon jäljellä, sen rakenteesta voidaan sanoa melkoisesti”, kaivausten johtaja Camilla Cecilie Wenn Norjan kulttuurihistoriallisesta museosta selittää.

Katso norjalaisten tekemä upea video Gjellestadin laivasta ja sen löytöpaikasta§.

Alusta ei liikuttanut purje

Arkeologit olivat odottaneet, että kumpuun olisi kätkeytynyt purjealus, mutta purjeen olemassaolosta ei ole löytynyt todisteita; ei ole havaittu esimerkiksi köysien kiinnikkeitä, joita oli purjeilla varustetuissa viikinkilaivoissa. Kölikään ei vaikuta pystyneen kannattelemaan kunnollista mastoa. Alus oli siksi todennäköisemmin ollut iso soutuvene kuin purjealus.

Alus eroaa siten kahdesta Norjan viikinkiajan tunnetuimmasta laivalöydöstä, Osebergin ja Gokstadin laivoista, jotka kumpikin olivat purjealuksia ja sopivat purjehtimiseen avomerellä. Gjellestadin laivaa oli luultavasti käytetty Norjan rannikoita pitkin tehdyillä matkoilla.