Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hiljattain löydetty viikinkilaiva oli purjeeton

Gjellestadin viikinkilaivahautaa on alettu kaivaa esiin. Tuoreiden tietojen mukaan laiva on pieni eikä se ole soveltunut pitkille purjehduksille.

Gjellestadstory.no

Norjasta ei ole kaivettu esiin viikinkialusta sen jälkeen, kun Osebergin laiva löydettiin vuonna 1904. Nyt norjalaiset ovat kuitenkin kaivamassa 110 kilometriä Oslon kaakkoispuolella sijaitsevasta kummusta esiin niin sanottua Gjellestadin alusta.

HISTORIA on jo aiemmin kertonut löydöstä, ja arkeologit ovat nyt saaneet esiin kölin, joka on osoittautunut odotettua pienemmäksi.

Huolimatta pettymyksestä aluksesta saadaan silti tärkeää uutta tietoa:

”Vaikka laivasta ei ole enää paljon jäljellä, sen rakenteesta voidaan sanoa melkoisesti”, kaivausten johtaja Camilla Cecilie Wenn Norjan kulttuurihistoriallisesta museosta selittää.

Alusta ei liikuttanut purje

Arkeologit olivat odottaneet, että kumpuun olisi kätkeytynyt purjealus, mutta purjeen olemassaolosta ei ole löytynyt todisteita; ei ole havaittu esimerkiksi köysien kiinnikkeitä, joita oli purjeilla varustetuissa viikinkilaivoissa. Kölikään ei vaikuta pystyneen kannattelemaan kunnollista mastoa. Alus oli siksi todennäköisemmin ollut iso soutuvene kuin purjealus.

Alus eroaa siten kahdesta Norjan viikinkiajan tunnetuimmasta laivalöydöstä, Osebergin ja Gokstadin laivoista, jotka kumpikin olivat purjealuksia ja sopivat purjehtimiseen avomerellä. Gjellestadin laivaa oli luultavasti käytetty Norjan rannikoita pitkin tehdyillä matkoilla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota