Haudattiinko viikingit laivoissa?

Viikinkien polttovenehautaukset ovat tuttuja esimerkiksi televisiosta, mutta miten viikingit todellisuudessa haudattiin?

Viikinkien polttovenehautaukset ovat tuttuja esimerkiksi televisiosta, mutta miten viikingit todellisuudessa haudattiin?

Shutterstock

Viikingeillä oli useita hautaustapoja, mutta useimmiten vainajat vain asetettiin maahan kaivettuun kuoppaan tai poltettiin suurella roviolla, minkä jälkeen tuhkat siroteltiin ilmaan tai kaivettiin maahan.

Korkeassa asemassa olleet ja vaikutusvaltaiset viikingit saivat kuitenkin näyttävämmät hautajaiset: ruumis asetettiin arvokkaisiin
vaunuihin tai laivaan, jonka päälle rakennettiin suuri maakumpu.

Kirjallisten lähteiden mukaan viikinki saatettiin myös asettaa laivaan tai veneeseen, joka sytytettiin tuleen ja lähetettiin ajelehtimaan merelle.

Se, hvad vikingerne fik med i graven:

Historioitsijat eivät ole kuitenkaan löytäneet tällaisesta hautaustavasta mitään todisteita. Hautaustavasta riippumatta viikinki sai yleensä hautaansa lahjoja. Viikingeille kuolema ei ollut olemisen päätös vaan siirtymä tuonpuoleiseen, jossa vainaja jatkoi elämäänsä jumalten kanssa.

Hautajaisjuominkeja kuvataan viikinkiajan hautakivissä – tässä Gotlannissa.

© Berig

Maljoja vainajan kunniaksi

Viikinkihautajaiset kestivät päiväkausia, ja niihin liittyi monenlaisia rituaaleja. Yksi merkittävimmistä oli vuorossa seitsemäntenä päivänä kuoleman jälkeen, kun ystävät ja sukulaiset kokoontuivat sjaundiin juomaan hautajaisolutta.

Juomingit olivat ikään kuin kuoleman virallistamistilaisuus, jossa nostettiin maljoja vainajan muistolle ja kunniaksi. Samalla hänen varansa ja velkansa käytiin läpi, ja perilliset saattoivat vaatia perintöään vasta kun hautajaisjuomingit olivat ohi.

Siksi oli tärkeää panna hautoihin lahjoja, jotka varmistivat hyvän kuoleman jälkeisen elämän.Miehet saivat mukaansa esimerkiksi aseita ja työkaluja, naiset koruja ja talousvälineitä.

Arkeologien mukaan viikinkien hautaustavat muuttuivat selvästi kristinuskon tulon myötä noin 1000-luvun taitteessa. Silloin ruumiit alettiin kääriä käärinliinoihin ja haudata puuarkuissa ja ilman hautalahjoja.