Dna-tutkijat etsivät totuutta kuuluisasta viikinkipäälliköstä

Viikinkipäällikkö Rollo oli Vilhelm Valloittajan ja siten myös Englannin hallitsijoiden esi-isä – ja nyt oikeuslääketieteellisillä tutkimuksilla yritetään selvittää, oliko hän kotoisin Tanskasta vai Norjasta.

Tutkijat etsivät dna:ta Rollon suvun hautapaikasta Fécampin luostarista Normandiasta.

© Vegard Strømsodd/Explico

Oikeuslääketieteen asiantuntijat Tanskasta ja Norjasta ovat keplotelleet Normandiassa sijaitsevan sarkofagin kannen auki saadakseen lopullisen vastauksen kysymykseen: Mistä kuuluisa viikinkipäällikkö Rollo oli kotoisin?

Kahdeksan hammasta sisältävä leukaluu alistetaan nyt dna-tutkimuksille sekä Oslon että Kööpenhaminan yliopistossa, jotta saadaan selville, oliko Rollon suku alun perin peräisin Tanskasta vai Norjasta.

Vastaus kiinnostanee myös Englannin kuninkaallisia, sillä heidän sukunsa polveutuu Rollosta.
FAKTA: KUKA ROLLO OLI?

  • Rollo (noin 846-927) johti joukkoa ryösteleviä viikinkejä, jotka herättivät kauhua Seinen rannoilla 900-luvun alkupuolella.

  • Rollon alkuperästä kiistellään, koska hänet mainitaan norjalaisena islantilaisissa ja norjalaisissa saagoissa, mutta tanskalaisena normannien kronikoissa.

  • Olipa hänen alkuperänsä sitten mikä hyvänsä, hänestä koitui niin suurta vaivaa frankkien kuninkaalle Kaarle III Yksinkertaiselle, että tämä vuonna 911 tarjosi Rollolle valtakuntansa koillisosaa välttyäkseen ryöstöretkiltä.

  • Rollo ja hänen normanninsa - ”pohjanmiehet” – asettuivat aloilleen ja heistä tuli Normandian valtiaita.

Rollo oli oman onnensa seppä, ja hänestä tuli Normandian hallitsija verisen viikinkiuran jälkeen.

© WikiCommons

Rolloa tutkitaan lapsenlapsenlapsen kautta

Normandiassa sijaitsevan Fécampin luostarin sarkofagin kahdeksan hammasta törröttivät aikoinaan Rollon lapsenlapsenlapsen Normandian herttuan Rikhard II:n (963-1026) suussa.

Itsensä Rollon jäännöksiä ei päästä tutkimaan, koska hänen sarkofaginsa Rouenin tuomiokirkossa on tyhjä.
Lähisukulaisen hampaat käyvät dna-analyysiin lähes yhtä hyvin, ja koska dna säilyy hampaissa paremmin kuin muissa luissa, tutkijat uskovat hyvinkin löytävänsä analyysiin kelpaavaa dna:ta.

Rollon maalliset jäännökset ovat vuosisatojen varrella hävinneet hänen kivisarkofagistaan Rouenissa. Dna-analyysi tehdään hänen sukulaisensa luista.

© WikiCommons

Aiemmat tutkimukset ovat paljstaneet eroja tanskalaisten ja norjalaisten viikinkien dna:ssa, ja siksi tutkijat toivovat, että Rollon suvun perimä täsmäisi jompaankumpaan kansallisuuteen.

Englannin hallitsijasuvun alkuperäkin ratkeaa

Rollon alkuperä on siksikin kiinnostava, että Normandian perustanut suku valloitti myöhemmin Englannin ja asettui Englannin valtaistuimelle.

Rollon lapsenlapsenlapsenlapsenlapsi Vilhelm Valloittaja (1028-1087) siirtyi kanaalin yli ja voitti anglosaksit ylivoimaisella ratsuväkiarmeijallaan Hastingsin taistelussa vuonna 1066. Samana vuonna hän kruunautti itsensä Englannin kuninkaaksi Westminster Abbeyssä.

Normannien ratsuväki murskasi anglosaksien kilpimuurin Hastingin taistelussa Kaakkois-Englannissa lokakuussa 1066. Taistelu nosti Rollon jälkeläisen Englannin valtaistuimelle.

© WikiCommons

Yhdistyneiden kuningaskuntien nykyinen kuningatar Elisabet II on Vilhelm Valloittajan jälkeläinen ja siksi myös Rollon sukua. Sitä kautta saarivaltion kuningashuone on alun peräin peräisin joko Tanskasta tai Norjasta.

Aika näyttää, kumpi maa saa kunnian olla Rollon ja nykybrittien hallitsijoiden alkuperämaa.

Dna-analyysien tulosten odotetaan valmistuvan syksyllä.