Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Viikinkisoturin hauta löydettiin vuonna 1889, ja siellä oli vainajan lisäksi muun muassa kaksi hevosta ja pelilauta.

© Uppsala Universitet
Sivilisaatiot - Viikingit

Dna paljasti: Ensimmäinen todiste naispuolisista viikinkisotureista

Arkeologi löysi vuonna 1889 korkea-arvoisen viikinkisoturin haudan Ruotsista. Nyt – 128 vuotta myöhemmin – tehdyt dna-testit osoittavat, että soturi oli nainen. Arkeologit ovat saaneet ensimmäisen kerran todisteita siitä, että naisetkin saattoivat olla sotureita viikinkiajalla.

Vuonna 1889 arkeologi Hjalmar Stolpe löysi vaikuttavan 900-luvun soturihaudan ruotsalaisesta Birkan viikinkikaupungista.

Haudassa oli vainajan lisäksi muun muassa miekka, kirves, kaksi kilpeä, kaksi hevosta ja lautapeli.

Lautapeli viittaa siihen, että soturi oli sotapäällikkö, joka suunnitteli ja johti taisteluita.

Löydettäessä soturia pidettiin kyselemättä miehenä – vaikka jotkin seikat luurangossa viittasivat siihen, että kyseessä saattaisi olla nainen.

Luurangolla oli kaksi x-kromosomia

Nyt tutkijat ovat tehneet luurangolle dna-tutkimuksia. Niissä osoittautui, että vainajalla oli kaksi x-kromosomia, mikä on varma todiste siitä, että kyseessä on nainen.

”Tämä on ensimmäinen geneettinen todiste naispuolisesta viikinkisoturista”, professori Mattias Jakobsson Uppsalan yliopistosta kertoi lehdistötiedotteessa.

Kirjoitetuissa lähteissä on mainittu naispuolisia viikinkisotureita, mutta vasta nyt heidän olemassaolonsa on voitu vahvistaa dna-testin avulla.

Soturi liikkui laajalti

Tutkijat tekivät luurangolle myös isotooppianalyysejä, joilla pystytään tunnistamaan maantieteellisiä alueita, joilla henkilö on oleskellut tai asunut.

Tutkimuksissa selvisi, että soturi oli viettänyt liikkuvaista elämää. Sekin vastaa niitä käsityksiä, joita meillä on Pohjois-Euroopassa 700–900-luvulla eläneistä sotureista.

Lue myös:

Cieple viikinkihauta
Viikingit

Yllättävä viikinkilöytö Puolassa

3 minuuttia
Viikingit

Viikingit kasvatettiin sotureiksi

10 minuuttia
Viikingit

Kostonhimoiset viikingit riehuivat Englannissa

11 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota