Colin Lane
Viikinkiveneen kaivauksia Wirralissa.

Brittipubin alle kätkeytyy viikinkivene

Vuonna 1938 rakennustyöntekijät havaitsivat pubin työmaalla kolmen metrin syvyydessä puisen veneen. Nyt alusta aletaan vihdoin tutkia, ja arkeologien mukaan kyseessä voi olla Englannin ensimmäinen viikinkialus.

Nottinghamin yliopiston arkeologit ovat alkaneet tutkia Wirralin niemimaalla sijaitsevassa Meolsin kylässä Luoteis-Englannissa jo vuonna 1938 havaittua poikkeuksellisen merkittävää löytöä.

Rakennustyöntekijät huomasivat tuolloin Railway Inn -nimisen pubin perustuksia kaivaessaan maasta pilkistävän puisen rakennelman. Yksi työmiehistä hahmotteli luonnoksen löydöstä, joka muistutti viikinkivenettä. Löytö jätettiin kuitenkin niille sijoilleen eikä paikalla ole tehty arkeologisia tutkimuksia – ennen kuin nyt.

80 vuotta vanha teoria aiotaan selvittää

Aluetta tutkittiin kahdeksan vuotta sitten maatutkalla. Tutkimus vahvisti rakentajien kertomuksen – kolmen metrin syvyydessä oli todellakin kuudesta yhdeksään metriä pitkä veneen mallinen rakennelma.

Löydön koon sekä vuonna 1938 laadittujen piirustusten perusteella arkeologit arvelevat, että kyseessä voi olla kuljetus- tai kalastusalus, jollaisia viikingeillä oli alueella useita. Wirralin niemimaalla oli nimittäin ollut viikinkiasutusta vuodesta 902 alkaen.

Pienoismalli Railway Inn -pubin alla sijaitsevasta viikinkiveneestä.

Maatutkakuvien ja vanhojen piirustusten perusteella laadittu pienoismalli kertoo, miltä vene on todennäköisesti näyttänyt. Veneessä on limilaudoitus viikinkialusten tapaan.

© University of Nottingham

Toisin kuin valtaosa Englantia asuttaneista viikingeistä, Wirralin viikingit olivat Norjasta eivätkä Tanskasta, ja he elivät melko rauhanomaisesti. Dna-tutkimukset ovat osoittaneet, että poikkeuksellisen monilla alueen asukkailla on skandinaavisia geenejä.

”Paikalliset ovat olleet jo vuosia hyvin kiinnostuneita tästä maan alle kätkeytyvästä esineestä. Veneen on arveltu olevan peräisin viikinkiajalta, mutta tarinan todenperäisyyttä ei ole varsinaisesti tutkittu. Kaikki odottavatkin innoissaan, mitä maan alta nyt paljastuu”, paikallisen arkeologisen yhdistyksen puheenjohtaja Dominga Devitt kertoo.

Meolsin vene on hautautuneena vetiseen savimaahan, kuten esimerkiksi nykyään Oslon viikinkimuseossa näytteillä olevat, poikkeuksellisen hyvin säilyneet viikinkilaivat Oseberg ja Gokstad löydettäessä olivat. Olosuhteet ovat todennäköisesti estäneet puuta hapettumasta ja säilyttäneet sen hyvässä kunnossa.

Jos vene todella osoittautuu viikinkiaikaiseksi, se olisi ensimmäinen Englannista löydetty viikinkialus.

Alukseen porataan sata reikää

Arkeologit aikovat seuraavaksi porata alukseen sata hyvin ohutta reikää ja ottaa niiden kautta näytteitä puusta muun muassa radiohiiliajoitusta varten.

Myös alusta ympäröivää aluetta tutkitaan mahdollisten muiden maahan kätkeytyvien löytöjen varalta.

The Railway Inn -pubin ravintolapäällikkö Lisa Jones on kaivauksista innoissaan:

”Vuosikaudet on jo yritetty selvittää, kuka kaivauksista vastaisi ja kuka ne maksaisi. Nyt se vihdoinkin tapahtuu. Perustamme pubiin infopisteen, ja toivomme ihmisten tulevan seuraamaan töiden etenemistä. Pubi pysyy edelleen avoinna ihan tavalliseen tapaan”, Jones kertoo.

Gokstadin laivan kaivaukset.

Brittiarkeologit toivovat löytävänsä oman ”Gokstadin laivansa”. Kuuluisa norjalainen viikinkialus kaivettiin esille vuonna 1880.

© Kulturhistorisk museum, UiO