Ljósmynd/Lísabet Guðmundsdóttir

Arkeologit tutkivat viikinkiajan luolaa

Ihmisten louhima luola saattaa liittyä kuuluisaan tarinaan viikinkiajan Islannista.

Arkeologit löysivät vuonna 2018 koekaivauksessa pienehkön ihmisten louhiman luolan Oddin läheltä Lounais-Islannista. Jatkokaivauksissa on paljastunut paljon suurempi luola, jonka viikingit ovat louhineet 900-luvun puolivälissä.

”Löytö on sanoin kuvaamaton. Luolan koko on niin valtava, ettei mitään vastaavaa ole koskaan löydetty kyseisen aikakauden Islannista”, arkeologi Kristborg Þórsdóttir kertoo.

Oddin lähistöllä on paljon ihmisten tekemiä luolia, joilla on tutkijoiden mukaan ollut viikingeille ehkä uskonnollinen merkitys. Arkeologit ovat löytäneet muualta Islannista luolia, joissa on uhrattu hevosia, lehmiä ja lampaita. Yhdessä luolassa oli jopa viikinkilaiva.

Jättiluola on saattanut olla myös niin sanottu Nautahellir, eläinsuoja, jollaisia viikingit tekivät Islannin huokoiseen maaperään. Piispa Þorlákurin pyhimyslegendoissa vuodelta 1199 kerrotaan tällaisesta luolasta, joka romahti ja hautasi 12 nautaa alleen.

VIDEO: Tutustu jättiluolaan 3d:nä

Kaivauksia kilpaa ajan kanssa

Arkeologit käyvät suuren luolan kaivauksissa kilpajuoksua ajan kanssa, sillä hauras hiekkakivi, johon luola on louhittu, on jatkuvassa vaarassa romahtaa.

”Kivi murenee silmiemme edessä. Meidän resurssimme ovat rajalliset, ja on hyvinkin mahdollista, että ensi vuonna emme enää pysty jatkamaan kaivauksia luolassa”, arkeologi Kristborg Þórsdóttir murehtii.