Aprillia, aprillia: Viikinkien kypärät oli koristettu helmiäisellä

Tanskasta Länsi-Jyllannista tehty löytö paljastaa, että viikingit koristivat kypäränsä helmiäisellä. Osterien helmiäiskuoret symboloivat viikinkien vahvuutta taisteluissa ja saattoivat myös häikäistä vihollisen.

​Julkaisimme eilen uutisen sensaatiomaisesta viikinkiajan löydöstä: helmiäisellä koristellusta kypärästä, jolla viikingit häikäisivät vihollisensa taistelussa.

​Uutinen oli yhtä suurta pötyä kuin väite, että viikinkien kypärissä oli sarvet. Toivottavasti teillä kaikilla oli hauska aprillipäivä!

Käsitys, jonka mukaan viikingeillä oli sarvet kypärissään, on kumottu jo ajat sitten. Nyt tanskalainen arkeologi on löytänyt kuitenkin uutta tietoa viikinkien kypäristä. Ne koristeltiin nimittäin helmiäisellä.

Osterisepällä oli tärkeä tehtävä

Viikinki ansaitsi oikeuden kantaa osterinkuorta kypärässään käytyään ensimmäisellä ryöstöretkellään ja tapettuaan vähintään yhden vihollisen.

Voitokkaan retken jälkeen hän meni osterisepän pajaan. Tällainen paja on nyt löydetty Länsi-Jyllannin rannikolta Tanskasta.

Pajassaan seppä hioi ja porasi osterinkuoria niin, että ne voitiin kiinnittää kypäriin.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun aito osteripaja on löydetty”, kertoo Skandinaavisen viikinki-instituutin arkeologi Ulla Bjørnstjerne.

Löytö perunapellosta

Arkeologit pääsivät osteripajan jäljille paikallisen perunanviljelijän ansiosta.

”Olimme juuri alkamassa kääntää maata, kun huomasimme, että siellä oli jotain ja sitä oli mahdoton kaivaa”, kertoo perunanviljelijä Jørgen Hald. Tutkittuaan asiaa lähemmin hän tajusi, että maa oli täynnä osterinkuoria.

Suuri rakkaudenosoitus

Osterinkuorilla oli tärkeä strateginen merkitys viikinkien ryöstö- ja sotaretkillä.

”Kun auringonvalo osui osterin helmiäiskuoreen, se heijastui siitä niin voimakkaasti, että vihollinen sokaistui”, Ulla Bjørnstjerne selittää.

Bjørnstjernen mukaan löytö asettaa aivan uuteen valoon joitakin perinteisiä viikinkilauluja, joiden sanoissa puhutaan muun muassa ”helmiäissoturista häikäisevine kypärineen”.

”Osterinkuoria arvostettiin suuresti, ja oli erityisen suuri rakkaudenosoitus, jos soturi antoi naisen puhdistaa osterinsa”, Bjørnstjerne kertoo.