Ritzau
Trelleborg, viikinkilinna, Harald Sinihammas

16 vuoden odotus: Tanskan rengaslinnat osaksi maailmanperintöä

16 vuotta kestänyt kova työ on nyt varmistanut viidelle tanskalaiselle viikinkiaikaiselle rengaslinnoitukselle paikan maailmanperintöluettelossa. Ne pääsevät muun muassa pyramidien, Taj Mahalin ja Kiinan muurin hienoon seuraan.

Tanskalaiset museoammattilaiset ovat tehneet asian eteen töitä 16 vuoden ajan, ja nyt unelmasta on tullut totta.

400-sivuinen hakemus vei viisi tanskalaista viikinkiajan rengaslinnoitusta Unescon maailmanperintöluetteloon. YK:n järjestö, joka toimii koulutuksen, kulttuurin ja taiteen edistämiseksi maailmanlaajuisesti, teki päätöksen äskettäisessä kokouksessaan Riadissa Saudi-Arabiassa.

Rengaslinnat ovat nyt sellaisten ikonisten rakennusten seurassa kuin pyramidit Egyptissä, Taj Mahal Intiassa ja Kiinan muuri.

Viisi rengaslinnaa eli Aggersborg Limfjordin rannalla, Fyrkat Hobron lähellä, Nonnebakken Odensessa, Trelleborg Slagelseissä ja Borgring Køgessa rakennettiin kuningas Harald Sinihampaan kaudella 900-luvun lopulla.

Linnat liittyvät siten sekä viikinkiaikaan että Tanskan kuningaskunnan varhaisimpaan historiaan. Myös Tanskan rajojen ulkopuolella on rengaslinnoituksia, kuten Trelleborg ja Borgeby Skånessa. Harald Sinihammas rakennutti ne todennäköisesti samaan aikaan Tanskan linnoitusten kanssa. Ne eivät kuitenkaan päässeet Unescon luetteloon.

Tuore nimitys tuo yleisöä

Luetteloon pääsy ei ole pelkkä kunnianosoitus. Linnojen uusi asema houkuttelee matkailijoita ja hyödyttää tutkimusta ja viestintää, sanovat linnoihin perehtyneet museoihmiset.

Trelleborgin ja Fyrketin linnat omistavan Tanskan kansallismuseon johtajalla Rane Willerslevillä on suuria suunnitelmia.

Maison Carrée, Nîmes, roomalainen temppeli

Unescon maailmanperintöluetteloon on lisätty myös roomalainen temppeli Nîmesin kaupungissa eteläisessä Ranskassa. Se rakennettiin ensimmäisellä vuosisadalla jaa., kun kaupunki oli roomalainen siirtokunta.

© Krzystof Golik

"Unescon nimitys tukee Trelleborgissa meneillään olevia suunnitelmia rekonstruoida osa Harald Sinihampaan linnasta oikeassa koossa. Linnan uudelleen rakentamisella halutaan laatia puitteet tuleville viestintä- ja tutkimushankkeille viikinkiajan sotureista, linnoista ja yhteiskunnasta. On todella upeaa, että Harald Sinihampaan rengaslinnat on nyt tunnustettu maailmanperintökohteiksi, ja odotamme innolla kiinnostavien viestintäideoiden toteuttamista muutaman vuoden kuluessa", Willerslev sanoo lehdistötiedotteessa.

Tanskan rengaslinnoitukset eivät ole suinkaan ainoita kohteita, jotka on lisätty Unescon luetteloon tänä vuonna.

Muita uusia lisäyksiä ovat [Unescon] (https://whc.unesco.org/en/newproperties/ {"target":"_blank"}) mukaan muun muassa Jerikon muinainen kaupunki Länsirannalla, juutalaiskortteli saksalaisessa Erfurtissa sekä Maison Carrée, roomalainen temppeli eteläranskalaisessa Nîmesin kaupungissa.