Vesitunneli johti mayat suoraan kuoleman valtakuntaan

Meksikossa sijaitsevasta mayatemppelistä on löytynyt maanalainen vesitunneli. Tutkijat arvelevat, että sen tehtävänä oli johtaa vainajien sielut manalaan.

Temple of Inscriptionsia eli Kaiverrusten temppeliä on kaivettu vuodesta 2012, mutta maanalainen vesitunneli löytyi vasta vuonna 2016.

© Jan Harenburg/Wikipedia

Elämä alkoi ja päättyi vedessä, totesivat mayaintiaanit aikoinaan. Nyt ryhmä tutkijoita on löytänyt kouriintuntuvan todisteen siitä, että mayat tarkoittivat sanomaansa kirjaimellisesti.

Temple of Inscriptions -nimellä eli Kaiverrusten temppelinä tunnetun mayatemppelin alta Palenquen alueelta Meksikosta on nimittäin löydetty maanalainen vesitunneli.

Hautakammio lähellä vettä

Tunneli on tehty kivestä, ja se on 60 senttimetriä leveä ja 60 senttimetriä pitkä. Se on rakennettu suoraan sen hautakammion alle, jonne mayajohtaja Pakal aikoinaan haudattiin. Palenquessa temppelin kaivauksia johtavan Arnoldo Gonzalesin mukaan tähän on tietty syy:

”Olemme löytäneet kaiverruksen, jossa sanotaan, että jumala "opastaa vainajat manalaan kastamalla heidät veteen, jotta heidät voidaan ottaa vastaan". Tästä syystä mayaintiaanit hautasivat Pakalin niin lähelle vettä kuin mahdollista, hän toteaa.

Tie manan majoille

Tutkijat uskovat, että Pakalin hautakammio rakennettiin vuosien 683–702 jaa. välillä lähteen päälle. Tämän jälkeen kaivettiin tunneli, jonka oli tarkoitus johtaa vesi hautakammion alta leveälle tielle temppelin eteen ja antaa Pakalin sielulle suora pääsy kuoleman valtakuntaan.

Pakal hallitsi mayoja 68 vuotta, ja osa Palenquen huomattavimmista kaiverruksista ja rakennuksista tehtiin juuri hänen johdollaan.

Kaiverrusten temppelin kaivauksia on tehty vuodesta 2012, ja tutkijat uskovat, että ne valottavat huomattavasti mayaintiaaneja ja heidän kulttuuriaan.