Tutustu todellisuuden Indiana Jonesiin

Vuonna 1911 Machu Picchun arvoituksellinen rauniokaupunki tuli suuren yleisön tietoisuuteen, kun siellä kävi yhdysvaltalainen tutkimusmatkailija ja arkeologi.

Hiram Bingham matkusti Peruun vuonna 1911 etsimään inkojen viimeisen turvapaikan, Vilcabamban raunioita. Uuvuttavan taipaleen jälkeen hän tapasi miehen, joka kertoi tietävänsä mahtavien raunioiden sijainnin. Bingham suhtautui väitteeseen epäilevästi, koska mies ei ollut selvä, mutta päätti seurata tätä. Suureksi hämmästyksekseen Bingham päätyi inkojen parhaiten säilyneeseen rauniokaupunkiin Machu Picchuun.

Löytö teki Binghamista kuuluisan. Hän otti kaupungista yli 700 kuvaa. Osa kuvista on otettu, kun rauniot ovat vielä raivaamatta ja osa raivauksen jälkeen, jolloin niiden ääriviivat erottuvat selvästi.

Kymmeniä vuosia myöhemmin Bingham toimi erään elokuvahahmon esikuvana. Binghamin tavoin Indiana Jones oli erään connecticutilaisen yliopiston arkeologian professori.

Tutkimuksissa Machu Picchu osoittautui olleen inkojen lomanviettopaikka vuosina 1450-1470. Inkojen hallitsijat vetäytyivät sinne kylpemään, rentoutumana kukkien ympäröimänä ja hoitamaan suhdetta taivaan ja vuorten jumaliin.