Public Domain
Stonehenge

Tutkijat: Stonehenge ei ollut aurinkokalenteri

Kaksi arkeoastronomia kiistää suositun teorian Stonehengestä. Heidän mukaansa on toiveajattelua uskoa, että Stonehenge olisi rakennettu aurinkokalenteriksi.

Viime vuosina on levinnyt suosittu teoria, jonka mukaan Stonehengen kivet on sijoiteltu harkiten 365-päiväiseksi aurinkokalenteriksi.

Miksi kivikauden ihmiset olisivat rakentaneet Stonehengen aurinkokalenteriksi vastaamaan aikajärjestelmää, joka syntyi vasta tuhansia vuosia myöhemmin, kaksi arkeoastronomia kysyy Antiquity-tiedelehdessä julkaistussa artikkelissaan.

Heidän mukaansa aurinkokalenteriteoria pätee vain vääntelemällä faktoja. Aurinkokalenteriteoriassa kivipaasien päällä poikittain makaavat 30 kiveä kerrotaan 12:lla ja tuloon lisätään Stonehengen keskellä olevan ”hevosenkengän” viisi korkeaa kivipaatta. Näin tulokseksi saadaan 365, joka edustaa 365 päivän vuosikalenteria.

Tutkijat sanovat löytäneensä useita syitä siihen, miksi teoria ei pidä paikkaansa.

Stonehenge

Vuonna 2022 tutkijat piirsivät kuvan, joka osoittaa, miten Stonehenge toimi kalenterina kaikkien kivien ollessa paikoillaan.

© Public Domain

Ajoitus on tuhansia vuosia pielessä

Juan Antonio Belmont Kanariansaarten tähtitieteellisestä instituutista ja Giulio Magli Milanon Polyteknisestä yliopistosta eivät keksi yhtään syytä siihen, että 30 vaakasuuntaista kiveä pitäisi kertoa 12:lla, sillä luku 12 ei esiinnyt missään Stonehengessä.

Tutkijakaksikon mukaan luku 12 on valittu vain siksi, että lopputulokseksi saataisiin 365 päivän kalenteri. Aurinkokalenteriteorian mukaan neljä muuta kivipaatta symboloivat karkausvuosia ja auttavat luomaan kalenterin, joka on hyvin lähellä Julius Caesarin vuonna 45 eaa. käyttöön ottamaa juliaanista kalenteria.

Stonehenge rakennettiin kuitenkin yli 2 000 vuotta ennen Julius Caesaria, eikä ole olemassa muita todisteita siitä, että niin varhaisissa kalentereissa olisi huomioitu karkausvuosien kaltaisia seikkoja.