Shutterstock

Tutkijat selvittivät mayakalenterin koodin

Tutkijat ovat selvittäneet tarkan yhteyden mayojen kalenterin ja planeettojen liikkeiden välillä.

Vuosikymmenien ajan mayojen kalenteri on askarruttanut tutkijoita, jotka ovat yrittäneet selvittää monimutkaisen ajanlaskujärjestelmän saloja.

Erityisesti yksi kalenterijärjestelmän jakso on aiheuttanut päänvaivaa. Se on 819 vuorokauden pituinen.

Tutkijat ovat pitkään yrittäneet selvittää, mihin 819 vuorokauden jakso sopii, mutta työ ei ole kantanut hedelmää.

Nyt kaksi yhdysvaltalaista antropologia uskoo kuitenkin ratkaisseensa arvoituksen.

Ratkaisu löytyi, kun tutkijat tarkastelivat kalenterijärjestelmää 45 vuoden osina. Tulokset on julkaistu Ancient Mesoamerica -julkaisussa.

Tutkijat huomasivat saavansa mayakalenterin sopimaan näin synodiseen kiertoaikaan. Sillä tarkoitetaan ajanjaksoa, jonka kuluessa taivaankappale ilmestyy Maasta katsottuna taas samaan kohtaan suhteessa Aurinkoon.

Alkuperäinen teoria hylättiin

819 vuorokauden jakso on osa mayojen monimutkaista kalenterijärjestelmää, joka koostuu useista lyhyemmistä kalentereista. Järjestelmä luotiin vuosisatoja ennen kuin eurooppalaiset saapuivat Amerikkaan.

Mayojen järjestelmän kalentereista juuri 819 päivän jakso on ollut tutkijoille arvoitus.

819 vuorokauden pituisia jaksoja on neljä, ja jokainen niistä vastaa väriä. Tutkijat uskoivat pitkään, että värit edustivat ilmansuuntia eli itää, länttä, etelää ja pohjoista.

Vasta 1980-luvulla oletus todettiin vääräksi.

Merkit viittasivat pikemminkin siihen, että 819 päivän jakso liittyi Aurinkokunnan näkyvien planeettojen synodisiin kiertoaikoihin. Mayoilla oli erittäin tarkat tiedot Merkuriuksesta, Venuksesta, Marsista, Jupiterista ja Saturnuksesta.

Vasta nyt tutkijat ovat onnistuneet selittämään, miten planeettojen synodiset kiertoajat sopivat mayakalenterin 819 vuorokauden jaksoon.

Mayat käyttivät astronomisia tietojaan kalenterijärjestelmän luomisessa. He muun muassa ennustivat auringon- ja kuunpimennykset satoja vuosia etukäteen.

© Shutterstock

Merkurius on ollut helppo kohde. Sen synodinen kiertoaika on 117 päivää, eli se menee 819 vuorokauteen seitsemän kertaa.

Nyt tutkijat ovat osoittaneet, että kaikkien muidenkin näkyvien planeettojen synodiset kiertoajat sopivat täsmälleen 819:n päivän jaksoon, kun tarkastellaan 20:tä kiertoaikaa ja noin 45:tä vuotta.

Venuksen synodinen kiertoaika on 585 päivää, joten seitsemän synodista kiertoa mahtuu viiteen 819 päivän jaksoon.

Marsin synodinen kiertoaika on 780 päivää, eli 21 kiertoa sopii 20:een 819 päivän jaksoon.

Jupiter ja Saturnus ovat myös mukana. Jupiterin synodinen kiertoaika on 399 päivää eli 39 kiertoa menee 19:ään 819 päivän jaksoon. Saturnuksen synodinen kiertoaika taas on 378 päivää, mikä sopii kuuteen 819 päivän jaksoon.