David Ryckaert III

Tutkijat luovat uudelleen menneisyyden tuoksut

Miltä Raamatun suitsukkeet tuoksuivat? Entä Henrik VIII:n syömät täytetyt linnut? Asiantuntijaryhmä pyrkii luomaan uudelleen menneisyyden tuoksuja.

Useimmat pystyvät varmasti kuvittelemaan, miltä 1800-luvun Lontoon kaduilla haisi, kun ihmisten ja eläinten jätökset virtasivat kaduilla. Sama löyhkä hallitsi varmasti myös keskiajan kaupunkeja. Mutta miltä mahtoi haista antiikin ajan roomalaisessa temppelissä?

Saksan arvostetun Max Planck -instituutin bioteknologian tutkijaryhmä on alkanut selvittää asiaa.

Tutkijat pyrkivät luomaan uudelleen menneisyyden tuoksuja irrottamalla vanhoista arkeologisista löydöistä molekyyleja uusien, kehittyneiden tekniikoiden avulla.

Biologisesta kasvimateriaalista kerätyn tiedon, aikalaiskirjoitusten ja geeniteknologian avulla tutkijat uskovat pystyvänsä esittämään pätevän arvion siitä, miltä tietyissä menneisyyden ympäristöissä tuoksui.

Kaaviossa havainnollistetaan, mistä menneisyyden tuoksuja pitäisi löytyä: kuivuneista löydöksistä, molekyyleista ja DNA:sta.

© Michelle O’Reilly

Tuoksujen vuoksi on sodittu

Uudessa tutkimuksessaan tutkijat huomauttavat, että tuoksujen merkitystä ei kannata aliarvioida. Tuoksut ovat olleet tärkeä tekijä kautta historian.

"Historialliset lähteet kertovat tutkimusmatkoista, sodista ja pitkien matkojen päähän käydystä kaupasta tavoitteena vahvasti tuoksuvien aineiden hankinta – kuten suitsukkeet ja mausteet – mikä todistaa, miten tärkeitä tuoksut ovat olleet ihmiskunnalle", uutta tutkimusta johtava Barbara Huber selittää.