Teräsmies paljasti Ku Klux Klanin salaisuuksia radiossa

Ku Klux Klan on ajanut rotuerottelun asiaa Yhdysvalloissa väkivallan ja pelottelun keinoin vuodesta 1865. Ajoittain hiljaiseloakin viettänyt järjestö on jättänyt verisen jälkensä maan historiaan. Nyt Yhdysvallat yrittää päästä sopuun synkän menneisyytensä kanssa.

Supersankarin taistelu klaania vastaan kiehtoi miljoonia kuuntelijoita.

© Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz

Kesällä 1946 noin 4,5 miljoonaa yhdysvaltalaista seurasi tiiviisti radiosta kuunnelmasarjaa The Adventures of Superman eli ”Teräsmiehen seikkailut”.

Suositussa sarjassa Teräsmies oli vastikään päättyneen toisen maailmansodan aikana taistellut muun muassa Hitleriä ja Mussolinia vastaan.

Teräsmies julisti sodan Ku Klux Klanille

Sodan jälkeen supersankaria vastassa oli ollut lähinnä kuvitteellisia konnia, kuten arkkivihollinen Lex Luthor, mutta nyt oli aika kohdata uusi vastustaja: Teräsmies kävi taistoon Ku Klux Klania vastaan.

Kuulijat saivat seurata 16 jakson ajan sankarinsa vastustavan naurettavalta vaikuttavaa rasistista järjestöä, jolla oli salaperäisiä rituaaleja ja salasanoja. Toisaalta klaani oli kuitenkin vaarallinen ja toimi poliisien ja poliitikkojen suojissa.

Fasismin torjuntaa omalla maaperällä

Tätä Teräsmiehen taistoa kuunnelman kirjoittajat eivät olleet itse keksineet, vaan tarina perustui pitkälti Ku Klux Klaniin soluttautuneen kansalaisoikeusaktivistin Stetson Kennedyn toimittamiin tietoihin.

Kennedy ei ollut voinut osallistua toisen maailmansodan taisteluihin selkävaivojensa vuoksi, joten hän päätti taistella fasismia vastaan omalla tavallaan.

Hän oli vuonna 1942 liittynyt klaanilaisiin Atlantassa ja noussut nopeaan tahtiin klaanin organisaatiossa. Kaiken järjestöstä hankkimansa tiedon hän välitti edelleen poliisille ja tiedotusvälineille.

Kennedyn oli kuitenkin vaikea saada tietojaan julki. Ku Klux Klan oli virallisesta lopettamispäätöksestään huolimatta yhä varsin vaikutusvaltainen järjestö etelävaltioissa 1940-luvulla, ja poliisivoimissa oli paljon sen jäseniä ja kannattajia.

Etelävaltioiden lehdistö ei rohjennut kirjoittaa klaanista kielteiseen sävyyn, sillä se pelkäsi kostotoimia sekä lukijoiden ja ilmoitustulojen menettämistä. Kennedy joutui miettimään muita tapoja levittää tietojaan.

Silloin Kennedy keksi ehdottaa Ku Klux Klania aiheeksi Teräsmies-sarjaan. Sarjan kirjoittajat innostuivat heti ajatuksesta, sillä sodan jälkeen Teräsmies tarvitsi uusia vihollisia.

Lisäksi he näkivät tilaisuuden vaikuttaa ihmisten asenteisiin nuoren kuulijakuntansa kautta. Yksi radiokanavan johtajista totesikin: ”Me istutamme ajatuksen siemenen lasten aivoihin. Se ei vaikuta kovin paljon nyt, mutta se vaikuttaa, kun he kasvavat.”

Kennedy kertoi kirjoittajille klaanin salasanoista ja rituaaleista, jotta nämä saattoivat tehdä kuunnelman tarinoista uskottavia ja yksityiskohtaisia. Tärkeintä oli, että klaani tehtiin naurunalaiseksi kautta Yhdysvaltojen.

Lapset kannustivat sankariaan

Stetson Kennedy liittyi Ku Klux Klaniin paljastaakseen sen salaisuudet.

© Polfoto/Corbis

Kuunnelman ensimmäisen jakson jälkeen yksi klaanilaisista valitti, että hänen poikansa oli ystävineen ryhtynyt leikkimään Teräsmiestä ja naurettavia klaanilaisia käyttäen oikeita salasanoja.

”En ole koskaan tuntenut itseäni niin noloksi. Ajatelkaa, jos lapseni löytävät kaapuni”, Kennedy kertoi miehen valitelleen.

Paikallinen klaanijohtaja vannoi löytävänsä petturin ja vaihtoi tunnussanoiksi kuunnelmassa paljastetun ”punaisen veren” sijaan ”kuolema pettureille”.

Kokouksen jälkeen Kennedy soitti oitis kuunnelman käsikirjoittajille, jotka lupasivat kirjoittaa uuden tunnuslauseen kuunnelman seuraavaan jaksoon.

Kennedyn suunnitelma toimi jopa odotettua paremmin. Kuunnelmasarjan avulla hän oli saanut kiinnitettyä ihmisten huomion Ku Klux Klaniin paremmin kuin kertaakaan aiemmin niinä neljänä vuotena, joiden aikana hän oli ollut soluttautuneena järjestöön, ja klaani oli saatu ihmisten mielissä niputettua samaan arkkipahisten kategoriaan kuin Lex Luthor ja Adolf Hitler.

Nyt klaani kuitenkin tiesi, että sen joukossa oli petturi, ja tilanne saattoi käydä vaaralliseksi. Klaanijohtajat herättivät jäsenensä usein keskellä yötä ja käskivät tulla välittömästi kokouksiin.

Tapaamispaikalla sitten ilmoitettiin, että petturi oli muka löytynyt, jotta hän pelästyisi ja pyrkisi pakoon ja siten paljastaisi itsensä.

Kennedy oli jo kerran vähällä mennä ansaan, kun johtaja ilmoitti, että ”se kaljuuntuva ketale on joukossamme nytkin”.

Pakenevan hiusrajansa alla vapiseva Kennedy ajatteli jo loppunsa tulleen, kunnes hän vilkaisi ympärilleen ja huomasi ryhmässä olevan kuusi muutakin harvahapsea. Hän piti päänsä kylmänä, ja niin johtajan oli tunnustettava vain kokeilleensa kepillä jäätä.

Pian sen jälkeen Kennedy ilmoittautui vapaaehtoisena ryhmään, joka asetettiin tutkimaan asiaa, ja sai jopa tittelin Chief Ass Tearer.

Hän nousi siis keskeiseen asemaan ryhmässä, jonka tehtävä oli paljastaa hänet itsensä. Helpotuksekseen hän huomasi ryhmän muiden jäsenten käyttävän kaiken energiansa ennemmin sen pohtimiseen, mitä he tekisivät petturille tämän löydettyään, kuin petturin varsinaiseen etsimiseen.

Yksi rankaisuehdotuksista oli esimerkiksi: ”Sidotaan hänet palleista puupölliin ja sytytetään pölli tuleen. Sitten annetaan hänelle veitsi ja käsketään joko leikata itsensä irti tai palaa poroksi!”

Kennedy pakeni maasta

Neljän viikon ja 16 jakson jälkeen Teräsmies oli tehnyt selvää klaanista ja oli valmis taistoon kansainvälistä kommunismia vastaan. Seuraavana vuonna 1947 Kennedy päätti, että hänen aikansa klaanissa oli ohi.

Hän oli kerännyt niin paljon todistusaineistoa, että syyttäjä voisi halutessaan nostaa lukuisia oikeusjuttuja sekä koko klaaniorganisaatiota että sen yksittäisiä jäseniä vastaan.

Kennedy vaikutti merkittävästi klaanin vaikutusvallan vähenemiseen toisen maailmansodan jälkeen ja jatkoi klaanin vastaista toimintaansa vielä monta vuotta. 1950-luvulla hän kuitenkin muutti Ranskaan saatuaan niskaansa tappouhkauksia.

Teräsmiehen isät Joseph Schuster ja Jerome Siegel olivat kommunisteja.

© Polfoto/Corbis