Teräsmies paljasti Ku Klux Klanin salaisuuksia radiossa
Ku Klux Klan on ajanut rotuerottelun asiaa Yhdysvalloissa väkivallan ja pelottelun keinoin vuodesta 1865. Ajoittain hiljaiseloakin viettänyt järjestö on jättänyt verisen jälkensä maan historiaan. Nyt Yhdysvallat yrittää päästä sopuun synkän menneisyytensä kanssa.

Supersankarin taistelu klaania vastaan kiehtoi miljoonia kuuntelijoita.
Kesällä 1946 noin 4,5 miljoonaa yhdysvaltalaista seurasi tiiviisti radiosta kuunnelmasarjaa The Adventures of Superman eli ”Teräsmiehen seikkailut”.
Suositussa sarjassa Teräsmies oli vastikään päättyneen toisen maailmansodan aikana taistellut muun muassa Hitleriä ja Mussolinia vastaan.
Teräsmies julisti sodan Ku Klux Klanille
Sodan jälkeen supersankaria vastassa oli ollut lähinnä kuvitteellisia konnia, kuten arkkivihollinen Lex Luthor, mutta nyt oli aika kohdata uusi vastustaja: Teräsmies kävi taistoon Ku Klux Klania vastaan.
Kuulijat saivat seurata 16 jakson ajan sankarinsa vastustavan naurettavalta vaikuttavaa rasistista järjestöä, jolla oli salaperäisiä rituaaleja ja salasanoja. Toisaalta klaani oli kuitenkin vaarallinen ja toimi poliisien ja poliitikkojen suojissa.
Fasismin torjuntaa omalla maaperällä
Tätä Teräsmiehen taistoa kuunnelman kirjoittajat eivät olleet itse keksineet, vaan tarina perustui pitkälti Ku Klux Klaniin soluttautuneen kansalaisoikeusaktivistin Stetson Kennedyn toimittamiin tietoihin.
Kennedy ei ollut voinut osallistua toisen maailmansodan taisteluihin selkävaivojensa vuoksi, joten hän päätti taistella fasismia vastaan omalla tavallaan.
Hän oli vuonna 1942 liittynyt klaanilaisiin Atlantassa ja noussut nopeaan tahtiin klaanin organisaatiossa. Kaiken järjestöstä hankkimansa tiedon hän välitti edelleen poliisille ja tiedotusvälineille.
Kennedyn oli kuitenkin vaikea saada tietojaan julki. Ku Klux Klan oli virallisesta lopettamispäätöksestään huolimatta yhä varsin vaikutusvaltainen järjestö etelävaltioissa 1940-luvulla, ja poliisivoimissa oli paljon sen jäseniä ja kannattajia.
Etelävaltioiden lehdistö ei rohjennut kirjoittaa klaanista kielteiseen sävyyn, sillä se pelkäsi kostotoimia sekä lukijoiden ja ilmoitustulojen menettämistä. Kennedy joutui miettimään muita tapoja levittää tietojaan.
Silloin Kennedy keksi ehdottaa Ku Klux Klania aiheeksi Teräsmies-sarjaan. Sarjan kirjoittajat innostuivat heti ajatuksesta, sillä sodan jälkeen Teräsmies tarvitsi uusia vihollisia.
Lisäksi he näkivät tilaisuuden vaikuttaa ihmisten asenteisiin nuoren kuulijakuntansa kautta. Yksi radiokanavan johtajista totesikin: ”Me istutamme ajatuksen siemenen lasten aivoihin. Se ei vaikuta kovin paljon nyt, mutta se vaikuttaa, kun he kasvavat.”
Kennedy kertoi kirjoittajille klaanin salasanoista ja rituaaleista, jotta nämä saattoivat tehdä kuunnelman tarinoista uskottavia ja yksityiskohtaisia. Tärkeintä oli, että klaani tehtiin naurunalaiseksi kautta Yhdysvaltojen.