Takki oli koristeltu hampailla ja kotiloilla

Kivikauden aikaista takkia koristaneet saksanhirven hampaat ja kotilot kertovat eurooppalaisten laajoista kauppayhteyksistä 7 000 vuotta sitten.

Luuranko on 20–50-vuotiaan miehen, joka haudattiin kauniissa kotiloilla ja saksanhirven hampailla koristellussa takissa.

© Black Riverfossils.org, Aurélie Zemour & Creative Commons

Arkeologit ovat kaivaneet ­Avignonista Etelä-Ranskasta esiin taidokkaasti koristellussa takissa haudatun ­miehen luurangon­.

Itse takki ei ole säily­nyt, mutta tutkijoiden mukaan siihen oli ommeltu 158 kotilonkuorta ja 16 saksanhirven ­kulmahammasta.

Kivikauden huippumuotia

Mies eli noin 7  000 ­vuotta sitten, ja hänen ­takkinsa arvellaan olleen aikoinaan varsin varsin ”muodikas”.

Tutkijat ovat päätelleet, että ham­pai­siin ja kotiloihin porattiin pienet rei'ät, jonka jälkeen ne ommeltiin takkiin koristekuvioiksi.

Kotilon­kuoret ­kuuluvat Välimeressä elävälle ­Columbella rustica -lajlle, ja kemiallisen analyysin ­perusteella ne oli luultavasti värjätty punaisiksi.

Takkia koristi 16 saksanhirven hammasta ja 158 Columbella rustica -kotiloa.

© Black Riverfossils.org, Aurélie Zemour & Creative Commons

Laajoja kauppayhteyksiä

Seudulla, josta ­vainaja löydettiin, ei esiinny luonnossa saksanhirviä eikä ­Columbella-kotiloita. Tutkijoiden mukaan tämä viittaa vahvasti siihen, että varhai­silla eurooppalaisilla oli jo nuoremmalla kivikaudella noin 7  000 ­vuotta sitten kauppayhteyksiä kaukais­tenkin kansojen ja alueiden kanssa.