Soturit haudattiin suohon

Skanderborgissa Tanskassa tehdyissä kaivauksissa on löydetty noin kahdensadan soturin jäännökset. Kuolleet soturit heitettiin suohon noin 2 000 vuotta sitten.

Alkenin kylän läheisestä suosta on löydetty parinsadan soturin luita ja aseita. Tutkijat selvittävät nyt, keitä soturit olivat ja missä he asuivat.

Ryhmä arkeologeja on löytänyt Skander­borgin kaupungin läheltä Alkenin kylän liepeillä sijaitsevasta suosta parin sadan soturin runneltuja luita sekä aseita. Soturit ovat luultavasti kuolleet taistelussa ajanlaskun alun tienoilla. Noin 40 hehtaarin laajuinen suo oli tuolloin yhtey­dessä ­Mossøjärveen, ja ­alueelta voi löytyä lisää luurankoja.

"Tämä on ensimmäinen kerta, kun Pohjoismaista on löydetty kerralla näin ­monen sen ajan ­soturin jään­nökset", kertoo kaivauksia ­johtava Aarhusin ­yliopiston arkeologian professori Mads Kähler Holst.

Ruumiit ehkä uhreja jumalille

Tutkijoiden mukaan että soturit ovat saattaneet kuolla myös jossain kauempana käy­dyssä taistelussa. Luista löytyneet eläinten hampaiden jäljet paljastavat, että ruumiit ovat lojuneet taivasalla ennen kuin ne on haudattu ­suohon – kenties uhriksi jumalille.

Luiden lisäksi suosta on kaivettu esiin kei­häitä, nuijia, kilpiä ja yksi kirves. Tutkijat eivät vielä tiedä, keitä taistelun osapuolet olivat.

Ajanlaskun alun aikaan roomalaiset pyrkivät valloittamaan nykyisen Saksan aluetta eli ­Germaniaa. On mahdollista, että Rooman ­joukot marssivat pohjoiseen, aina nykyiseen Jyllantiin asti. Toistaiseksi Tanskasta ei tosin ole löydetty merkkejä roomalaisista, ja Alkenista löydetyt aseet ovat luultavasti germaanisia.

Roomalaiset legioonat ovat hyvinkin voineet painostaa paikallisia germaaniheimoja vetäytymään pohjoiseen, mikä puolestaan on saat­tanut johtaa konflikteihin heimojen välillä. ­Kähler Holst uskookin, että soturit ovat kuolleet ­kahden germaaniheimon yhteenotossa.