Parco Archeologico dell’Appia Antica
Herkules-patsas keisari Decius

Viemäristä löytyi Herkuleeksi pukeutunut Rooman keisari

Roomalaiseen viemäriin kätkeytyi muutakin kuin jätteitä ja ulosteita. Jostain syystä Rooman keisaria esittävä patsas oli päätynyt historiallisen Via Appian lähellä kulkevaan viemäriin.

Onneksi paikalla oli arkeologi, kun italialaiset alkoivat korjata antiikin aikaista viemäriä Roomassa: viemärin uumenista paljastui vähintään 1700 vuotta vanha Rooman keisarin patsas.

Patsas tuli näkyviin, kun korjaajat kaivoivat puskutraktorilla vanhaa viemärikanavaa. Työtä valvonut arkeologi havaitsi patsaan ja keskeytti kaivutyön välittömästi.

Pahaksi onneksi kaivuri oli jo ehtinyt runnoa patsaan sukukalleudet ja kolhia sitä muualtakin. Kolhuista huolimatta patsas on hämmästyttävän hyväkuntoinen, ja monet siitä joko nyt kaivettaessa tai aiemmin lohjenneet palaset pystytään todennäköisesti kiinnittämään takaisin paikoilleen.

Herkules-patsas keisari Decius

Leijonantalja ja nuija paljastivat heti arkeologeille, että patsas esittää Herkuleeksi pukeutunutta henkilöä.

© Parco Archeologico dell’Appia Antica

Patsas esittää konservatiivista keisaria

”Patsaan kasvot kertoivat heti sen esittävän Herkuleeksi pukeutunutta henkilöä”, kertoo kaivauksesta vastaava arkeologi Francesca Romana Paolillo Parco Archeologico dell’Appia Anticasta.

Historioitsijoiden mukaan patsaan kasvot muistuttavat paljon keisari Deciusta, joka hallitsi Roomaa vuosina 249–251 jaa. Monet Rooman keisarit kuvauttivat itseään Herkuleena, jota pidettiin antiikissa äärimmäisenä voiman symbolina.

”On loogista, että Decius kuvattiin Herkuleena”, toteaa historioitsija Owen Jarus Michiganin yliopistosta. ”Taustalla vaikutti hänen uskonnollinen politiikkansa ja halunsa vahvistaa Rooman vanhojen jumalien palvontaa.”