Israel Antiquities Authority

Veren tahrima historiallinen kolikko palasi kotiin

Juutalaisten Rooman-vastaiseen kapinaan vahvasti liittyvä kolikko oli myynnissä miljoonalla eurolla. Nyt vajaat 2 000 vuotta vanha kalleus palasi oikeille omistajilleen.

Pieni kolikko luovutettiin New Yorkin syyttäjänvirastossa hiljattain Israelin muinaismuistoviranomaisen edustajille. Vaikka pikku kolikko on mitättömän näköinen, se on äärettömän harvinainen ja liittyy yhteen historian dramaattisimmista tapahtumista.

Lähes 2 000 vuotta vanha niin sanottu neljännessekeli oli vähällä päätyä yksityisen keräilijän kokoelmiin. Raha varastettiin vuonna 2002 arkeologisilta kaivauksilta Israelissa ja salakuljetettiin maasta. Israelin viranomaiset jäljittivät kolikkoa, joka kulkeutui Jordanian ja Britannian kautta Yhdysvaltoihin ja ilmestyi siellä lopulta myyntiin huutokauppaan vuonna 2017.

Israelilaiset viranomaiset kuitenkin ehtivät estää kaupan, ja kun kolikon alkuperä saatiin pitkän selvittelyn jälkeen varmistettua, se toimitettiin lopulta Israeliin.

Juutalaiskapina johti Jerusalemin tuhoon, ja viimeiset kapinalliset surmasivat itsensä vuonna 73 Masadassa.

© David Roberts

Kolikko oli itsenäisyyden symboli

Kolikko on harvinaisuus, sillä juutalaiset kapinalliset painattivat sen vuonna 69 jaa. yrittäessään irtautua Rooman valtakunnan ikeestä.

Kolikoiden painattaminen ilman Rooman lupaa merkitsi samaa kuin itsenäiseksi julistautuminen, ja kun viimeiset kapinalliset surmasivat itsensä Masadan linnoituksessa, roomalaiset sulattivat heidän rahansa.

Erittäin harvinaisen neljännessekelin kolikon arvoksi oli huutokaupassa arvioitu jopa miljoona dollaria eli noin miljoona euroa.