Telakan paksut seinät oli rakennettu betonista ja päällystetty muurilaastilla.

Varasto osoittautui keisarilliseksi telakaksi

Tutkijat uskovat löytäneensä antiikinaikaisesta roomalaisesta satamasta suuren telakan. Aiemmin sataman on oletettu toimineen vain rahtiterminaalina.

Brittiläiset arkeologit ovat kaivaneet esiin valtavan kokoisen keisarillisen telakan Ostian kaupungin läheltä Portuksesta, joka oli Rooman tärkein satama viidensadan vuoden ajan.

”Keisarillisia telakoita on löydetty vain muutama, ja jos arviomme osuu oikeaan, tämä on niistä suurin Välimeren alueella”, kertoo kaivauksen johtaja Simon Keay Southamptonin yliopistosta.

Keayn mukaan arkeologit luulivat ensin rakennusta suureksi varastoksi. Rakennuksen koko ja sijainti saivat heidät kuitenkin pian päättelemään, että kyseessä oli telakka.

Telakalle mahtui kahdeksan laivaa

Katettu telakkarakennus on ollut 145 metriä pitkä ja 60 metriä leveä, ja sinne on mahtunut ainakin kahdeksan laivaa. Tutkijat uskovat, että telakka on rakennettu satama-aluetta vuosina 98–117 laajentaneen keisari Trajanuksen aikana. Rooman valta-kunta oli tuolloin laajimmillaan, ja Ostian kautta tuotiin Rooman kaupunkiin tavaraa kaikkialta Välimeren alueelta.

Tutkijat ovat tehneet satamasta rekonstruktion löytämiensä raunioiden perusteella.

Tutkijoiden aiemman käsityksen mukaan Portuksen satamaa käytettiin vain tavaroiden purkamiseen ja lastaamiseen. Löytö osoittaa kuitenkin, että satamassa on ehkä rakennettu ja korjattu Rooman kauppalaivaston laivoja.

Arkeologit etsivät nyt luiskia, joita pitkin laivat on laskettu telakalta vesille. Niiden löytyminen varmistaisi, että rakennus on todella ollut telakka.