Kayseri Municipality
Mosaiikki, Anatolia, Incesu

Valtava 600 neliömetrin roomalainen mosaiikki löydettiin Turkissa

Roomalaisaikaiset mosaiikit eivät ole mitenkään harvinaisia Turkin Anatoliassa. Upean huvilan kaivauksissa Incesun kaupungissa arkeologit löysivät kuitenkin jotain, joka poikkesi kaikesta aiemmin nähdystä.

Arkeologit innostuivat, kun he törmäsivät Anatoliassa Incesun kaupungissa sijaitsevan roomalaisen huvilan kaivauksissa useisiin poikkeuksellisen hyvin säilyneisiin mosaiikkeihin.

Mutta vasta nyt kolme vuotta kestäneiden kaivausten jälkeen tutkijat ovat ymmärtäneet, mitä kaikkea he ovat löytäneet. Selvää on se, että mosaiikki levittäytyy paljon laajemmalle alueelle kuin aiemmin on luultu.

Tutkijoiden ensimmäisen arvion mukaisen 300 neliömetrin sijaan mosaiikki kattaa 600 neliömetrin alueen, mikä tekee siitä suurimman Keski-Anatoliasta koskaan löydetyn mosaiikin.

Tutkijat arvioivat, että huvila on rakennettu 300-luvulla, jolloin Anatolia oli Rooman vallan alla.

Rakennus itsessään on vaikuttava.

"Siellä on 33 huonetta ja se on levittäytynyt hyvin laajalle alueelle. Asunto on myös sellaista tyyppiä, joka kertoo merkittävästä asemasta", sanoi Can Erpek, turkkilaisen Nevsehir Haci Bektas Veli -yliopiston arkeologi ja kaivausten johtaja.

Merkittävintä on kuitenkin valtava lattiapinta-ala, joka on peitetty erilaisia kuvioita ja geometrisia muotoja esittävillä mosaiikeilla.

"Kappadokiassa ja Keski-Anatoliassa on rikas mosaiikkiperinne. Silti emme ole koskaan ennen nähneet näin suurta mosaiikkia asuinrakennuksessa", Can Erpek jatkoi.

Mosaiikki, Anatolia, Incesu

"Tämä rakennus on pystytetty Hyacinthuksen ohjeiden mukaan", lukee latinankielisessä kirjoituksessa keskeisellä paikalla.

© Kayseri Municipality

Rakennuttaja palveli luultavasti Rooman valtakuntaa

Tutkijat eivät tiedä, kenelle upea rakennus kuului. Latinankielisessä kirjoituksessa rakennuttajaksi mainitaan kuitenkin mies nimeltä Hyacinthos.

Hyacinthosta ei mainita kirjoissa tai muissa kirjoituksissa.

Tekstissä kuitenkin viitataan häneen kreiviä tarkoittavalla aatelisnimikkeellä comes, joten tutkijat olettavat, että talon rakennuttaja oli merkittävässä asemassa ja että suurella talolla oli näin ollen tärkeä asema paikallisyhteisössä.

"Kunhan olemme analysoineet kaikki tiedot, voimme todeta varmemmin talon omistajan olleen tärkeä henkilö, joka palveli Rooman valtakuntaa", arkeologit sanoivat.

Kaivaukset jatkuvat ensi vuonna, kerrotaan [Kayserin kaupunginhallituksen] lehdistötiedotteessa (https://www.kayseri.bel.tr/haberler/mozaik-yapilar-600-metreye-kadar-gun-yuzune-cikarildi17561 {"target":"_blank"}).

Mosaiikki, Anatolia, Incesu

Huvilan ja sen ympäristön kaivaukset ulottuvat yli neljän neliökilometrin alueelle.

© Kayseri Municipality