Cesare Abbate

Tutkijat riemastuivat Pompejin muumiosta

Entinen orja on toistaiseksi parhaiten säilynyt rauniokaupungista löydetty vainaja.

Pompejin raunioista löytyy yhä yllätyksiä. Viime vuonna arkeologit löysivät erään luurangon pääkallosta ehjiä aivosoluja. Vainaja oli hautautunut tuhkaan Vesuviuksen purkautuessa vuonna 79 jaa. Nyt arkeologit ovat löytäneet Pompejista rauniokaupungin ensimmäisen osittain muumioituneen ruumiin.

Vainaja oli kuollut jo vuosikymmeniä ennen tuhoisaa tulivuorenpurkausta, mutta ajan vallitsevasta käytännöstä poiketen häntä ei ollut krematoitu ennen hautausta. Luurangossa on yhä jäljellä hiuksia sekä ihoa, muun muassa toinen korva. Nyt löydetty vainaja onkin tähän mennessä Pompejista löydetyistä parhaiten säilynyt.

Vainajan jäännösten tarkempi tutkimus paljasti, että vainaja oli mies, ja hän oli ollut kuollessaan noin 60-vuotias.

VIDEO: Kuuntele tarina vapautetusta orjasta.

Muumio oli vapautettu orja

Osittain muumioitunut ruumis oli helppo tunnistaa, sillä hautamuistomerkin kaiverroksen mukaan vainaja oli vapautettu orja Marcus Venerius Secundio. Entisestä orjasta oli tullut arvostettu kansalainen ja Pompejin suuresti kunnioitetun papiston jäsen.

Muumioitunut ruumis tarjoaa tutkijoille ainutlaatuisen tilaisuuden tutkia roomalaisten elämää. Analyysit voivat muun muassa paljastaa, mitä roomalaiset söivät ja mistä Marcus Venerius Secundion kaltaiset orjat olivat lähtöisin.