Otto Albert Koch

Tutkija: Nyt tiedämme, missä Varuksen legioonat tuhottiin

Varuksen legioonien tuho oli yksi Rooman valtakunnan kohtalonhetkistä. Nyt ”metalliset sormenjäljet” paljastavat, missä 20 000 legioonalaista kuoli.

16 000–20 000 roomalaista legioonalaista surmattiin vuonna 9 jaa. Teutoburgin metsässä Pohjois-Saksassa. Se oli yksi Rooman armeijan raskaimmista tappioista, mutta tähän asti ei ole tiedetty tarkkaan, missä tuhannet legioonalaiset kuolivat.

Uusien kemiallisten analyysien avulla saksalaistutkijat ovat saaneet selville, että germaanit tuhosivat roomalaisten kolme legioonaa Kalkriesen kukkuloilla.

Kalkriesen kukkulat sijaitsevat Pohjois-Saksassa. Arkeologit ovat aiemmin löytäneet alueelta roomalaisia kolikoita ja linkojen metalliammuksia.

© NordNordWest, Shutterstock

Rauta paljastaa taistelupaikan

Lopulliset todisteet saatiin metalliesineistä, joita arkeologit ovat löytäneet eri puolilta silloista Teutoburgin metsää.

”Kun tiedämme, missä legioonan päämaja sijaitsi, voimme kemiallisesti analysoida metallia (jota tippui legioonalaisten nuotioon, toim.) kuin metallista sormenjälkeä”, kertoo Annika Diekmann Saksan kaivosmuseosta Bochumista.

Teutoburgin metsässä tuhoutui jopa kolme roomalaista legioonaa, ja Diekmannin mukaan niillä kaikilla oli helposti tunnistettava metallinen sormenjälki.

Hän analysoi kahden vuoden aikana 550 legioonien päämajasta ja Teutoburgin metsästä otettua näytettä.

Analyysien tulokset osoittavat, että Rooman 19. legioona marssi 600 kilometriä tukikohdastaan Dangstettenistä Etelä-Saksasta ja kohtasi loppunsa Kalkriesen kukkuloilla noin sata kilometriä Bremenistä etelään.