Tutkija: Kadonneen roomalaislegioonan arvoitus on ratkeamassa
Kiinalaiset tutkijat uskovat ratkaisseensa dna-analyysien avulla historioitsijoita pitkään kummastuttaneen arvoituksen: Minne 10 000 roomalaissotilasta katosi noin 2 000 vuotta sitten?

10 000 sotilaan roomalainen legioona katosi jäljettömiin Lähi-idässä 2 000 vuotta sitten. Kiinalaisen Lanzhoun yliopiston tutkijat väittävät nyt tietävänsä, mitä roomalaisille tapahtui.
Pohjois-Kiinan maaseudulla olevan syrjäisen kylän asukkaille tehdyt dna-analyysit osoittavat, että 56 prosenttia heidän perimästään on eurooppalaista. Tutkijoiden mukaan nämä kiinalaiset ovat roomalaisten jälkeläisiä.
10 000 sotilasta pakeni
Roomalaislegioona osallistui vuonna 53 eaa. Iranissa taisteluun, joka päättyi roomalaisille kirvelevään tappioon. Tuhansia roomalaisia kuoli, mutta kerrotaan, että 10 000 sotilasta pakeni kohti itää.
Yhden teorian mukaan roomalaiset taistelivat sen jälkeen palkkasotilaina Aasiassa.
Kiinalaiset kronikoitsijat mainitsevat muun muassa, että vuonna 36 eaa. kiinalaiset vangitsivat ryhmän sotilaita, jotka taistelivat ”kalansuomumuodostelmassa”. Se on saattanut tarkoittaa roomalaisten kilpikonnamuodostelmaa, jossa sotilaiden kilvet ovat limittäin.
Roomalaisista tuli kiinalaisia
Kiinalaistutkijoiden mukaan roomalaiset vapautettiin ja he asettuivat Gansun maakuntaan, jonka asukkaista monilla on nykyään siniset silmät ja vaaleat hiukset.
Seuraavaksi tutkijat aikovat tehdä alueella kaivauksia löytääkseen arkeologisia todisteita, joiden avulla he voivat osoittaa tarinan todenperäisyyden, kertoi tutkimuksia johtava Yuan Honggeng.
Todisteet puuttuvat
Kaikki asiantuntijat eivät kuitenkaan usko mukisematta kiinalaisten johtopäätöksiä. Esimerkiksi antropologi Maurizio Bettini Sienan yliopistosta on sitä mieltä, että kiinalaisten olisi löydettävä esimerkiksi roomalaisia rahoja tai aseita todistaakseen teoriansa:
”Ilman sen kaltaisia todisteita tarina kadonneesta legioonasta jää edelleen vain tarinaksi.”