Daniel Voshart

Tekoäly antaa Rooman keisareille uudet kasvot

Siitä, miltä Rooman keisarit oikeasti näyttivät, kiistellään usein. Uusi koneoppimiseen ja neuraaliverkkoihin perustuva hanke tuotti hallitsijoista valokuvantarkkoja muotokuvia.

Mielikuvitukselliset tulkinnat historiasta, Hollywood-elokuvat ja muinainen propaganda ovat muovanneet käsitystä Rooman valtakunnan hallitsijoiden ulkonäöstä

Aikalaismuotokuvat esittivät muinaiset hallitsijat enemmän tai vähemmän myönteisessä valossa aina sen mukaan, mistä päin poliittiset tuulet kulloinkin puhalsivat, ja säilyneiden marmoripatsaiden ihoa, hiuksia ja silmiä aikoinaan koristaneet väritkin ovat kauan sitten kadonneet.

Nyt kunnianhimoinen hanke on kuitenkin herättänyt henkiin Rooman ensimmäisen keisariajan eli niin sanotun prinsipaatin ajan hallitsijat koneoppimisella, Photoshopilla ja perusteellisilla tutkimuksilla, joilla on saatu muinaisista hallitsijoista mahdollisimman aidonnäköinen ja valokuvantarkka kuva.

Hankkeen taustalla on kanadalainen virtuaalitodellisuustuntija ja elokuvan taitaja Daniel Voshart, joka on aiemmin käyttänyt vastaavaa tekniikkaa kuvien tuottamiseen egyptiläisistä muumioista tehdyistä maalauksista.

Koneoppiminen herättää keisarit eloon

Muotokuvia varten Voshart kävi läpi prinsipaatin 54 keisaria aina vuonna 31 eaa. vallan itselleen omineesta Augustuksesta Diocletianukseen, joka nousi valtaan vuonna 284 ja aloitti dominaatin eli toisen roomalaisen keisarikunnan.

Tietokoneella luotujen muotokuvien pohjana on käytetty sekä kirjallisia lähteitä että aineellisia todisteita, kuten patsaita, rintakuvia ja kolikoita.

© Daniel Voshart

Daniel Voshart keräsi yli 700 kuvaa keisareita esittävistä rintakuvista, patsaista, kolikoista ja maalauksista, korjasi virheet ja liitti niihin Photoshopissa sata kuvaa kasvonpiirteistä, joita keisareilla mainitaan kirjallisissa lähteissä olleen.

Tarkkaan valitut kuvat hän syötti Artbreeder-verkkopalveluun, joka muodosti niistä yhdistelmän.

Artbreeder on niin sanottu koneoppimisohjelmisto, tarkemmin sanottuna GAN (Generative Adversarial Network) eli generatiivinen kilpaileva verkosto.

GAN koostuu kahdesta verkosta, jotka kilpailevat keskenään. Toinen niistä, generaattori, on opetettu luomaan kuva mistä tahansa syötteestä, kun taas toinen verkosto, diskriminaattori, on harjoitettu ratkaisemaan, onko kuva aito vai toisen verkon luoma.

Esimerkiksi palveluun ladatusta rintakuvasta generaattori voi luoda valokuvaa muistuttavamman version. Jos diskriminaattori arvioi sen tietokoneella luoduksi, generaattorin on pakko luoda toinen parempi kuva.

Näin kummastakin verkosta kehittyy vähitellen yhä parempi tehtävässään.

Olivatko keisarit blondeja, kalpeita vai oliivi-ihoisia?

Viimeisten vajaan vuosisadan aikana keisarien ulkonäöstä on kiistelty kovasti muun muassa siksi, että natsipropagandassa roomalaisten väitettiin olleen peräisin pohjoisesta.

Augustus ja Caligula olivat kotoisin nykyisen Italian alueelta, kun taas Septimius Severus oli peräisin Libyasta.

© Daniel Voshart

Luomissaan muotokuvissa Daniel Voshart on yrittänyt mahdollisimman pitkälle selvittää ihon, hiusten ja silmien värin historiallisista lähteistä. Jos tietoa ei ole ollut saatavissa, hän on valinnut todennäköisimmän ihonvärin keisarin syntymäpaikan perusteella.

Kaikkiin muotokuviin ja lähteisiin voi tutustua Daniel Voshartin sivustossa.