Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Suolikaasu johti 10 000 ihmisen kuolemaan

Kun roomalainen sotilas ilmaisi mielipiteensä Jerusalemin juutalaisesta juhlasta selkeääkin selkeämmin, kaupunkiin syntyi täydellinen kaaos.

Brooklyn Museum of Art/Bridgeman Images

Ilmavaivat eivät nosta tunnelmaa – varsinkaan uskonnollisena juhlapäivänä, kuten saatiin karvaasti kokea vuonna 44 eaa. Jerusalemissa.

Juutalaiset olivat kokoontuneet temppelille juhlimaan pääsiäistä, ja roomalaissotilaat oli komennettu vartioimaan tapahtumaa.

Yksi sotilaista kuitenkin pitkästyi niin, että paljasti takamuksensa juutalaisille ja ”päästi sitten itsestään asentoaan vastaavan äänen”, kuten närkästynyt juutalainen aikalaishistorioitsija Flavius Josefus kirjoitti.

Josefus kirjoitti synkkään sävyyn juutalaisten lukuisista sodista roomalaisia – ja toisiaan – vastaan.

© Granger/Imageselect

Tempaus raivostutti juutalaiset, jotka vaativat sotilaan rankaisemista. Roomalaisten komentaja kuitenkin pelkäsi levottomuuksia ja kutsui paikalle lisää sotilaita, mikä sai ihmisjoukon ryntäämään paniikissa kaupungin kapeille kujille. Lähes 10 000 ihmistä tallautui kuoliaaksi – pierun takia.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota