Stirling Council
Skotlanti, arkeologit

Skotlannin historian tärkein tie kaivettiin esiin perheen takapihalta

Arkeologit ovat löytäneet vanhan majatalon takaa osia roomalaisesta tiestä, joka on muokannut Skotlannin historiaa. Viikingit, Vilhelm Valloittaja ja William Wallace ovat kaikki marssineet tietä pitkin kohtalokkaisiin taisteluihin.

1600-luvulla rakennetussa The Old Cottage Inn -majatalossa asuvalla skottipariskunnalla saattaa olla Skotlannin vanhan pääkaupungin Stirlingin historiallisin takapiha.

Takapihalla tehdyt kaivaukset ovat paljastaneet, että 2 000 vuotta vanha tie kulkee suoraan pihapiirin läpi.

Tien rakensivat roomalaiset noin vuonna 50 jaa. Se sai kuitenkin ensi kertaa mainetta vuonna 84 jaa., kun roomalainen kenraali Julius Agricola käytti sitä viedessään jopa 30 000 roomalaislegioonalaisen armeijaansa Skotlannin ylängöille epäonnistuneessa yrityksessään kukistaa piktit.

Roomalaisten lähteiden mukaan armeija venyi 16 kilometrin jonoksi, koska se pystyi marssimaan vain kapeaa tietä pitkin.

Kaivauksia johtanut arkeologi Murray Cook kutsuu tietä "Skotlannin historian tärkeimmäksi tieksi".

Tietä ovat sen historian aikana käyttäneet roomalaiset, viikingit, kuninkaat ja historialliset vapaustaistelijat, kuten William Wallace, Robert the Bruce (Skotlannin Robert I) ja Oliver Cromwell, kun Englannissa ja Skotlannissa on käyty sotia ja taisteluita vapaudesta ja alueista.

Vaikka tie on ollut historioitsijoiden tiedossa jo vuosia, aiemmin ei ole tiedetty tarkasti, missä se täsmälleen kulki – paitsi että se johtaa Forth-joen varrella sijaitsevaan Stirlingin linnaan. Joki on luonnollinen este ennen Skotlannin ylämaita pohjoisessa.

Kivetyn tien kaivaus nurmikolla

Kaivannon pohjalla on selvästi nähtävissä muinaisen armeijan tien kivipäällyste.

© Stirling Council

Perhe ilahtui löydöstä

Jennifer Ure, joka asuu vanhassa majatalossa miehensä ja kahden lapsensa kanssa, on kovin innoissaan löydöstä:

"On uskomatonta ajatella, että sekä Vilhelm Valloittaja että kuningas Henrik VIII ovat kulkeneet pitkin tietä, joka on nyt takapihaamme", hän kertoi STV Newsille.

Myös kaivauksista vastaava arkeologi Murray Cook innostui löydöstä.

”Tuntuu hämmästyttävältä kävellä tietä, jota Robert Bruce, roomalaiset, piktit ja viikingit ovat kulkeneet", arkeologi sanoi.