Sardinian rannikolta löytyi yli 30 000 roomalaista kolikkoa

Sardinian rannikolla kimaltelevat metallikappaleet herättivät hiljattain erään amatöörisukeltajan huomion. Löytö johdatti arkeologit yhteen mahdollisesti kaikkien aikojen suurimmista roomalaisista kolikkolöydöistä.

Roomalainen kolikkolöytö, Sardinia, Arzachena

Kolikot ovat säilyneet erityisen hyvin. Arkeologit ovat tähän mennessä löytäneet vain neljä vaurioitunutta kolikkoa.

© Ministero della cultura

Sukeltaja teki äskettäin erikoisen löydön Sardinian koillisrannikolla sijaitsevan Arzagenan kaupungin edustalla.

Hiekkapohjan syvennyksessä rantakuorien ja kivien välissä kiilteli joitakin pyöreitä metallinpaloja.

Tutkittuaan metallipalojen kaiverruksia tarkemmin sukeltaja ymmärsi, että ne olivat antiikin aikaisia kolikoita.

Arkeologit kutsuttiin paikalle vahvistamaan oletus. Kolikot oli lyöty Rooman valtakunnan aikana, ja niitä oli paljon – valtavan paljon.

Arkeologit arvioivat, että löytö sisältää 30 000–50 000 kolikkoa, jotka on lyöty vuosina 324–340 jaa.

Tämä tekee siitä suurimman Italiasta koskaan tehdyn kolikkolöydön. Jos arkeologien arviot pitävät paikkansa, löytö lähestyy jopa kaikkien aikojen suurinta roomalaista kolikkolöytöä eli niin sanottua Frome Hoardia. Se löydettiin vuonna 2010 Somersetin läheltä Englannista, ja roomalaisia kolikoita oli peräti 52 503 kappaletta.

Myös Italian kulttuuriministeriö innostui löydöstä.

"Arzagenan edustalta löydetty aarre on yksi viime vuosien tärkeimmistä kolikkolöydöistä", sanoi Luigi La Rocca, Italian kulttuuriministeriön arkeologian, taiteen ja luonnonmaisemien osaston ABAP:n pääjohtaja.

Roomalainen kolikkolöytö, Sardinia, Arzachena

Kolikot ovat niin sanottuja follis-kolikoita eli pääasiassa pronssista valmistettuja kolikoita, joita lyötiin ensimmäisen kerran keisari Diocletianuksen aikana vuonna 294 jaa.

© Ministero della cultura

Löytö paljasti uutta tietoa roomalaisista kauppasuhteista

Kolikoiden lisäksi arkeologit löysivät paikalta myös useita amforoita, ja kaikki löydöt viittaavat siihen, että ne ovat peräisin yhdestä niistä monista haaksirikoista, joita historiantutkijat tietävät alueella tapahtuneen.

Arkeologit jatkavat alueen tutkimista, ja he toivovat saavansa lisää tietoa Rooman valtakunnasta ja sen kauppasuhteista.

"Löytämiemme kolikoiden ja muun materiaalin restaurointi ja konservointi auttaa meitä ymmärtämään paremmin kontekstia, jossa löytö tehtiin", Italian kulttuuriministeriö kirjoitti tiedotteessa.

VIDEO: Arkeologit nostavat kolikoita merenpohjasta.

Video