Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Saksasta löydetyllä roomalaishaarniskalla on dramaattinen historia

Arkeologit kutsuvat Teutoburgin taistelun haarniskaa jopa vuosisadan löydöksi. 2 000 vuotta vanha levyhaarniska on säilynyt kokonaan ja hyväkuntoisena.

Roland Warzecha/kalkriese-varusschlacht.de

Roomalaisten levyhaarniskat tunnetaan etenkin riemukaarten kuvista, ja arkeologien löytämä 2000 vuotta vanha levyhaarniska on erittäin harvinainen.

Saksalaistutkijat eivät olleet usko silmiään, kun he vuonna 2019 löysivät vanhimman säilyneen roomalaisen levyhaarniskan.

Löytö tehtiin 120 kilometrin päässä Hannoverista sijaitsevassa Kalkriesessä, jossa tutkijat uskovat, että Teutoburgin taisteluna tunnettu yhteenotto tapahtui vuonna 9. Kolme roomalaista legioonaa joutui siellä väijytykseen, ja germaaniarmeija tuhosi ne.

Kartta, Teutoburgin taistelu, roomalaiset

Teutoburgin taistelu käytiin pitkällä Rooman pohjoisrajan ulkopuolella. Historiantutkijat ovat nykyään pitkälti sitä mieltä, että taistelun tapahtumapaikka oli Kalkriesessä, joka sijaitsee 70 kilometriä Teutoburgin metsäksi nimettyä aluetta pohjoisempana.

© Shutterstock

Jopa haarniskan nahkahihnat ovat säilyneet

Jottei haarniska joutuisi löytöpaikalla kosketuksiin ilman sisältämän hapen kanssa, saksalaistutkijat kaivoivat sen vuonna 2019 maasta 500 kilon painoisen maapaakun sisällä.

Paakku vietiin laboratorioon, jossa haarniskaa alettiin irrottaa siitä pala palalta kontrolloiduissa olosuhteissa.

Haarniska, jota Museum und Park Kalkriese -museon tutkijat kuvailevat vuosisadan löydöksi, konservoidaan.

Kaikki haarniskan rautaiset levyt, soljet ja nahkahihnat ovat säilyneet. Sen olka- ja rintalevyt on jo konservoitu, mutta vatsaa suojaavat levyt ovat vielä maapaakun sisällä.

Ruostuneista levyistä tulee haarniska

Sotilas kahlehdittiin

Haarniskaa kantanut legioonalainen on ehkä kokenut erittäin karun kohtalon. Haarniskan osien päällä oli nimittäin käsi-kaulakahle, jollaisia legioonalaiset kuljettivat mukanaan taistelussa saatujen sotavankien varalta.

Germaanit olivat kuitenkin mahdollisesti kuljettaneet tämän legioonalaisen samaisissa kahleissa joko orjuuteen tai julmasti teloitettavaksi.

Sotilaat vietiin kahlehdittuna orjiksi

Lue myös:

Nahkahiiri Vindolanda roomalainen
Rooman valtakunta

Arkeologit paljastivat karskien legioonalaisten pehmeän puolen

2 minuuttia
Roomalainen kenttäpullo Ranska
Rooman valtakunta

Arkeologit tekivät harvinaisen löydön

2 minuuttia
Rooman valtakunta

Filosofi: ”Näyttäkää minulle ihminen, joka ei ole orja”

6 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota