Roomalaisten levyhaarniskat tunnetaan etenkin riemukaarten kuvista, ja arkeologien löytämä 2000 vuotta vanha levyhaarniska on erittäin harvinainen.
Saksalaistutkijat eivät olleet usko silmiään, kun he vuonna 2019 löysivät vanhimman säilyneen roomalaisen levyhaarniskan.
Löytö tehtiin 120 kilometrin päässä Hannoverista sijaitsevassa Kalkriesessä, jossa tutkijat uskovat, että Teutoburgin taisteluna tunnettu yhteenotto tapahtui vuonna 9. Kolme roomalaista legioonaa joutui siellä väijytykseen, ja germaaniarmeija tuhosi ne.
Jopa haarniskan nahkahihnat ovat säilyneet
Jottei haarniska joutuisi löytöpaikalla kosketuksiin ilman sisältämän hapen kanssa, saksalaistutkijat kaivoivat sen vuonna 2019 maasta 500 kilon painoisen maapaakun sisällä.
Paakku vietiin laboratorioon, jossa haarniskaa alettiin irrottaa siitä pala palalta kontrolloiduissa olosuhteissa.
Haarniska, jota Museum und Park Kalkriese -museon tutkijat kuvailevat vuosisadan löydöksi, konservoidaan.
Kaikki haarniskan rautaiset levyt, soljet ja nahkahihnat ovat säilyneet. Sen olka- ja rintalevyt on jo konservoitu, mutta vatsaa suojaavat levyt ovat vielä maapaakun sisällä.
Sotilas kahlehdittiin
Haarniskaa kantanut legioonalainen on ehkä kokenut erittäin karun kohtalon. Haarniskan osien päällä oli nimittäin käsi-kaulakahle, jollaisia legioonalaiset kuljettivat mukanaan taistelussa saatujen sotavankien varalta.
Germaanit olivat kuitenkin mahdollisesti kuljettaneet tämän legioonalaisen samaisissa kahleissa joko orjuuteen tai julmasti teloitettavaksi.