LWL/ C. Steimer
Dolk romersk

Ruostemöykyssä oli ainutlaatuinen roomalainen tikari

Arkeologit löysivät hienon aseen läheltä roomalaista sotilasleiriä, joka hylättiin 2 000 vuotta sitten Rooman nöyryyttävimmän tappion jälkeen.

Saksasta maasta löydetyn ruostemöykyn sisältä paljastui erittäin hyvin säilynyt roomalainen sotilastikari siihen kuuluvine tuppeineen ja vöineen.

Harvinainen löytö tehtiin germaaneja vastaan taistelleiden roomalaissotilaiden hautausmaalta.

”Koskaan aiemmin mistään Euroopasta ei ole löydetty näin hyvin säilyneenä tällaista yhdistelmää, johon kuuluu sekä tikari että sen tuppi ja vyö”, haltioituneet tutkijat ilmoittivat lehdistötiedotteessa.

Tikari roomalainen

Ainutlaatuisen tikarin löysi arkeologiharjoittelija Nico Calmund (vas.) vuonna 2019. Tikarin puhdistamiseen kului asiantuntijoilta 9 kuukautta.

© LWL/ C. Steimer

Löytyi roomalaisen sotilasleirin läheltä

35 senttiä pitkän tikarin löysi 19-vuotias arkeologiharjoittelija Nico Calmund, joka osallistui Landschaftsverbandes Westfalen-Lippenin (LWL) alueen arkeologien kanssa kaivauksiin lähellä Haltern am Seen kaupunkia Saksassa.

Siellä sijaitsi keisari Augustuksen hallintoaikana (27. eaa. – 14 jaa.) roomalaisjoukkojen päätukikohta, jonka tehtävä oli valvoa järjestystä Germaniassa Rooman yrittäessä vakiinnuttaa sitä provinssikseen.

Provinssikokeilu loppui lyhyeen, kun jopa 20 000 roomalaista legioonalaista sai surmansa germaanien väijytyksessä vuonna 9 jaa.

Tikarin puhdistaminen kesti yhdeksän kuukautta

Nico Calmund löysi ruostuneen tikarin leirin hautausmaata ympäröivästä kaivannosta. Hän luuli sitä ensin suureksi naulaksi, mutta arkeologien tutkiessa löytöä totuus paljastui.

Tikarin ja sen hopeakoristeisen tupen puhdistaminen kesti yhdeksän kuukautta. Tutkijoiden mukaan tikari on niin sanottu pugio, jota käytettiin lähitaistelussa. Jälkien perusteella tikaria on myös käytetty.

Tikarin alkuperäinen omistaja on vielä arvoitus.

Roomalaisia legioonalaisia ei yleensä haudattu aseineen.

Rooman legioonien niin sanotuissa apujoukoissa, joissa palveli muiden kansojen sotilaita, tapa oli monesti sen sijaan yleinen. Ase voi siis olla esimerkiksi germaani- tai gallialaissotilaan.

Vaihtoehtoisesti joku roomalaissotilas saattaa olla erityisesti toivonut saavansa tikarin mukaansa hautaansa kuoltuaan, vaikka se ei ollutkaan yleinen tapa.