Roomasta löytyi valtava muinainen vesiallas

Arkeologit ovat löytäneet metrotyömaalta Roomasta suurimman tunnetun antiikin aikaisen vesialtaan.

Vesialtaaseen mahtui neljä miljoonaa litraa

Arkeologiryhmä löysi Rooman keskustasta 200-luvulta eaa. peräisin olevan 35 x 70 metrin suuruisen vesialtaan. Arviolta noin neljän miljoonan litran vetoinen vesiallas on suurin, mitä antiikin Rooman ajalta on löydetty.

”Uskomme, että allas on toiminut vesivarastona ympäröivien viljelysten kastelua varten, mutta sen tarkoitus on ollut myös kerätä läheisen joen tulvavedet ja estää näin viljelysten joutuminen veden valtaan”, kaivauksen johtaja Rossella Rea kertoi konferenssissa Roomassa.

Vesi johdettiin luultavasti persikkaviljelmille

Noin vuonna 100 altaaseen lisättiin vesirattaita ja kanavia, jotka johtivat veden pelloille. Arkeologit ovat löytäneet alueelta myös paljon persikankiviä ja uskovat sen perusteella, että allasta on käytetty jossakin vaiheessa persikkaviljelysten kasteluun. Persikkapuita tuotiin Roomaan Lähi-idästä, ja niiden hedelmät olivat noihin aikoihin roomalaisille uutta ja harvinaista herkkua.

Silloisen Rooman kaupungin ulkopuolella sijainneet viljelykset ovat todennäköisesti kuuluneet rikkaalle tilanomistajalle, joka itse asui Roomassa ja jonka orjat hoitivat viljelyksiä. Altaan ja kanavien lisäksi paikalta on löydetty pajukorien jäännöksiä, rautainen talikko sekä nahanpaloja, jotka ovat ilmeisesti joko käsineistä tai kengistä.

Allas on nykyään 20 metriä maanpinnan alla, ja se havaittiin metron rakennustöissä tehtyjen kaivausten yhteydessä.

Kanavat oli rakennettu aiemmin kattotiilinä käytetyistä tiilistä.

Aasien pyörittämät vesirattaat nostivat veden ja johtivat sen altaasta kanavia pitkin viljelyksille.