Roomasta löytyi 1 900 vuotta vanha kasarmi

Uuden metrolinjan kaivauksissa Roomassa löytyi keisariajan aikainen kasarmialue. Rakennelmassa on 39 huonetta, jotka ovat hämmästyttävän hyvässä kunnossa. Lisäksi arkeologit ovat löytäneet haudan ja 13 luurankoa.

Roomalainen kasarmi

Kasarmissa on pieniä, mutta kauniisti koristeltuja huoneita. Rooman keisarin henkivartijakaarti asui hienosti.

© AP

”Löytö on aivan poikkeuksellinen – ei vain siksi, että se on niin hyvässä kunnossa, vaan myös koska olemme aiemmin löytäneet samasta kaupunginosasta neljä muuta kasarmia. Siitä päätellen alue on ollut sotilaallisessa käytössä,” kertoi innostunut Rossella Rea Italian kulttuuriministeriöstä.

Kasarmi sijaitsee kilometrin päässä Colosseumilta, ja siinä on 39 huonetta, jotka ovat kooltaan 4 x 4 metriä ja joita yhdistää leveä sadan metrin pituinen käytävä. Upseerien huoneet ovat runsaasti koristeltuja: niissä on mosaiikkilattiat ja seinämaalauksia.

Keisarin pretoriaanit asuivat kasarmissa

Seinätiilten leimojen mukaan rakennus on rakennettu ajalla
123–136, ja sinne on todennäköisesti majoitettu keisarin henkivartiokaarti, niin sanotut pretoriaanit. Rooman armeija ei nimittäin saanut oleskella kaupungissa, vaan vain keisarin henkivartijat saivat asua pääkaupungin muurien sisällä ja kulkea aseistettuna kaduilla.

Löydetyt 13 luurankoa ovat aikuisten miesten, luultavasti pretoriaanien, jotka ovat kuolleet 16-vuotisen sopimuskautensa aikana.

Metromatkustajille ilmainen sisäänpääsy

Arkeologit ovat jo todenneet, että kasarmia ei voi siirtää. Niinpä kaupunki suunnittelee rakentavansa metroaseman alueen ympärille niin, että metromatkustajat voivat tulevaisuudessa ihastella pretoriaanikasarmia saapuessaan Ambra Aradamin asemalle.