Scanpix/Bridgeman

Roomassa seksiorgiat kuuluivat arkeen

Seksiä Roomassa: Pompejin kaivauksissa on löytynyt niin paljon eroottisia kuvia, että kaupunkia on pidetty oikeana paheen pesänä. Sittemmin on kuitenkin ilmennyt, että eroottinen taide ja rivotkin kuvat olivat yleisiä kaikkialla Roomassa.

Oli vuosi 1752, ja Napolin ja Sisilian kuningas Kaarle VII oli met­sästämässä Etelä-Italiassa.

Eräänä päivänä häntä pyydettiin tulemaan pikimmiten antiikin roomalaiseen Herculaneumin rauniokaupunkiin, jossa suoritettiin hänen määräyksestään arkeologisia kai­vauksia.

Viestin mukaan arkeologit olivat löytäneet hämmästyttävän pat­saan tutkiessaan yhtä Herculaneumin yläluokan huvilaa. Kuningas kes­keytti oitis metsästyksen ja kiiruhti seu­rueineen Herculaneumiin.

Kaivauspaikalla Kaarle asettui puolisonsa kanssa varjoon istumaan ja odottamaan, kun kaivajat kantoivat patsaan löytöpaikalle johtavaa tunnelia pitkin päivän­valoon.

Ensin näkyviin tuli kaksi sarvea, sitten kaksi päätä. Pian kuninkaan eteen laskettiin marmorinen patsas, joka esitti pukinsarvista
Pan-jumalaa yhdynnässä naa­rasvuohen kanssa.

Rivo patsas suututti Kaarlen ikihyviksi. Hän määräsi siltä istumalta Herculaneumin kaivaukset keskeytettäviksi ja paheellisen patsaan tuhottavaksi.

Viime hetkellä hän kuitenkin käski pakata veistoksen laatikkoon ja vie­dä sen säilöön. ­Kukaan ei saanut nähdä irvokasta veistosta ilman kuninkaan lupaa.

Taide herätti pahennusta

Pania ja naarasvuohta esittävä patsas ­koki saman kohtalon kuin sadat muut antiikin Rooman aikaiset eroottiset taideteokset, joita varhaiset arkeologit olivat löytäneet Herculaneumin ja läheisen Pompejin kaupunkien raunioista.

Eroottista taidetta pidettiin kieroutuneena, ja se joko piilotettiin kokonaan näkyviltä tai pantiin esille erityisiin ”kielletyn taiteen” museoihin.

Pania ja naarasvuohta esittävä veistos suututti Napolin ja Sisilian kuninkaan Kaarle VII:n niin, että hän määräsi sen suljettavaksi ­lukkojen taakse.

© Polfoto/Corbis

Kun arkeologit löysivät kaivauksissa eroottisia maalauksia tai veistoksia, niiden löytöpaikan arveltiin yleensä olleen bordelli. Jos löytöpaikka oli selkeästi ­yksityiskoti, asunnon muinainen omistaja leimattiin kieroutuneeksi pervertikoksi.

Pompejia alettiin pitää oikeana paheen pesänä, ja vuoteen 1986 mennessä tutkijat uskoivat kaivaneensa Pompejista esiin peräti 35 bordellia.

Viime vuosina Pompejista ja Herculaneumista tehtyjä löytöjä on arvioitu uudelleen, ja nyt tutkijat uskovat, että kaupungissa on itse asiassa ollut vain muutama ilotalo.

Useimmat talot, jois­ta on löydetty eroottisia kuvia, ovat ­olleet aivan tavallisia roomalaisia koteja.

Eroottista taidetta arvostettiin suuresti muuallakin Roomassa kuin vain Pompejissa ja Herculaneumissa, jotka tuhoutuivat Vesuviuksen purkautuessa vuonna 79.

Eroottinen taide oli muotia

Roomalaiset eivät kainostelleet seksin suhteen, eikä suorasukaistakaan eroottista taidetta pidetty tyylittömänä – päin vastoin. Jokaisella ­itseään kunnioittavalla roomalaisella oli kodissaan kookkaita seinämaa­lauksia, jotka esittivät jos jonkinlaisia ­akteja.

Runoilija Ovidiuksen ­mukaan esimerkiksi moraalistaan tunnettu keisari Augustus keräsi eroottista taidetta. Ovidiuksen mukaan keisari omisti muun ­muassa maalauksen, ­joka kuvasi erilaisia seksuaalisia asentoja.

Augustuksen tytär Julia ja tämän puoliso asuivat Roomassa Tiberjoen rannalla huvilassa, jonka kaivauksissa on löydetty lukuisia eroottisia seinämaalauksia.

© Scanpix/AKG

KATSO KUVAT: Erotiikkaa Roomassa

HUOM! Kuvat voivat olla häiritseviä.

Rooman yhteiskunnan tukipylväät sijoittivat mieluusti seksuaalissävytteiseen taiteeseen.

Pania ja vuohta esittävä patsas on luultavasti kuulunut alun ­perin Julius Caesarin apelle, jonka ­Herculaneumissa sijaitsevan huvilan puutarhasta patsas löydettiin.

Eroottiset kuvat eivät kuitenkaan ­olleet pelkästään rikkaiden yksinoikeus.

Eri puolilta Rooman valtakuntaa on löydetty kaivauksissa runsaasti eroottisilla aiheilla koristeltua keramiikkaa, öljylamppuja ja amuletteja.

Roomalaiset ottivat mallia Kreikasta

Roomalaiset olivat saaneet vaikutteita eroottiseen elämäänsä Kreikasta. Palatessaan sotaretkiltä itäiseltä Välimereltä roomalaiset sotilaat toivat tuliaisina muun muassa eroottista taidetta ja uudenlaisia seksikokemuksia.

Roomalaiset alkoivat pitää seksuaa­lisuuden kaikkia ilmenemismuotoja rakkauden jumalattaren Venuksen lahjana ihmisille, ja he alkoivat tavoitella yhä suurempaa nautintoa.

Esimerkiksi roomalainen mies saattoi etsiä tyydytystä naisesta, tytöstä tai pojasta mieltymystensä mukaan, eikä seksikumppaneista todellakaan ollut pulaa.

Jokaisessa roomalaisessa kodissa oli hedelmällisyyden jumalan Priapuksen kuva tuomassa onnea ja vaurautta.

© Lessing Photo Archive

Peniksen monta nimeä

Roomalaisilla oli miehen sukuelimelle vähintään 120 eri nimitystä. Sana penis tarkoitti latinaksi alun perin häntää, mutta myöhemmin sitä alettiin käyttää myös miehen ­sukuelimestä. Yleisin siittimestä käytetty nimitys oli vuorta ­tarkoittava mentula.

Alla muita yleisiä nimityksiä:

Varakkaat roomalaiset omistivat yleensä runsaasti orjia, ja varsinkin isännät käyttivät usein naispuolisia orjia tyydyttämään seksuaalisia tarpeitaan. Se kuului asiaan, eikä siihen kiinnitetty juurikaan huomiota.

Syrjä­hypyt kuuluivat roomalaiseen avioliittoon, joka solmittiin joka tapauksessa yleensä hyötymismielessä eikä rakkaudesta.

Ainoa niitä koskeva sääntö oli se, että seksikumppanin piti kuulua alempaan yhteiskuntaluokkaan kuin seksin tarpeessa oleva mies.

Näin varmistettiin, että avioliiton ulkopuolisista suhteista syntyneet lapset eivät uhanneet avioliitossa syntyneiden lasten oikeutta periä vanhem­piensa omaisuutta tai arvonimeä.

Seksiä oli kaupan kaikkialla

Roomassa seksin ostaminen ei ollut pelkästään yläluokan etuoikeus. Kuka tahansa saattoi ostaa seksuaalisia palveluksia käytännössä mistä tahansa.

Rooman kaupungissa prostituoidut tarjosivat palveluksiaan pääasiassa keskustan tuntumassa, Caeliuskukkulalla sekä köyhässä Suburan kaupunginosassa, mutta aikalaislähteiden mukaan maksullista seksiä oli tarjolla myös kapakoissa, majataloissa ja kylpylöissä sekä teatterien ja Circus Maximuksen sisäänkäyntien liepeillä.

Roomassa ja muissa suurissa kaupungeissa oli myös ilotaloja, joissa oli tarjolla nautintoja joka lähtöön. Ilotalot sijaitsivat yleensä rähjäisillä sivukaduilla, ja ne olivat yleensä epäsiistejä ja meluisia paikkoja.

Arkeologit ovat löytäneet eroottisia seinä­maalauksia myös Pompejin kapakoista, missä niiden tarkoituksena oli kohottaa tunnelmaa – aivan kuten yksityiskodeissakin.

© Michael Larvey/Roman Sex

Pompejin suurimmassa bordellissa Lupa­­nare Grandessa asiakkaat saattoivat vuoroaan odotellessaan ihailla eroottisia seinämaa­lauksia, joissa miehet ja naiset lempivät pehmeillä höyhenpatjoilla.

Todellisuus oli kuitenkin yleensä seinämaalauksia karumpi. Prostituoitujen pienissä huoneissa oli usein vain kivinen sänkykoroke ja sen päällä ohut olkipatja.

Useimmat prostituoidut olivat orjia, jotka oli tuotu Roomaan eri puolilta laajaa valtakuntaa ja jotka sai ostaa käyttöönsä vaivaisen viinilasillisen hinnalla.

Miehetkin myivät itseään

Vaikka miehet hallitsivat valtakuntaa, roomalaisilla naisilla oli jo verrattain paljon vapauksia.

Tuolta ajalta peräisin olevat seinämaa­laukset osoittavat, että naisetkin nauttivat estoitta lihan iloista ja olivat usein vuoteessa miehiä aktiivisemmassa roolissa.

Naisten vapautuminen johtui pitkälti siitä, että suuri osa Rooman ylhäisistä miehistä oli kuollut ensimmäisellä vuosisadalla raivonneissa sisällissodissa.

”Onni asuu täällä”, lukee pompejilaisesta leipomosta löydetyssä reliefissä.

© Scanpix/AKG-Images

Fallos toi onnea

Lakeja muutettiin siten, että naisetkin saattoivat periä vanhempansa ja omistaa omaisuutta, jotta varakkaiden ja ylhäisten perheiden omaisuus ei siirtyisi ­sukuun naitujen alempisäätyisten miesten haltuun.

Tämän seurauksena naisista ­tuli aiempaa itsenäisempiä ja aviopuolisoiden suhde muuttui, kun nyt myös vaimo saattoi hakea avioeroa ja pitää erossa omaisuutensa.

Naisten oikeuksien lisääntyminen ­vapautti myös naisten seksielämän.

Monilla yläluokan naisilla oli seksiorjia, ja jotkut naiset ottivat rakastajikseen nuoria miehiä tai gladiaattoreita silläkin uhalla, että heidän aviomiehellään oli oikeus hylätä heidät, jos he alkoivat odottaa rakastajalleen lasta.

Kristinusko teki seksistä syntiä

Naisten vapautuneisuuden aikaa kesti 200-luvun puoliväliin, jolloin Rooman valtakunta alkoi hitaasti hajota.

Ulkopuoliset uhat saivat Rooman sulkeutumaan, ja seksuaalisen vapautuneisuuden aika päättyi. Kun kristinuskosta tuli 300-luvulla Rooman valtion­uskonto, suhde seksiin muuttui lopullisesti.

Seksi ei enää ollutkaan jumalten lahja, vaan siitä tuli syntiä. Eroottinen taide katosi, ja todisteet roomalaisten estottomasta seksielämästä jäivät piiloon Pompejin ja Herculaneumin tuhkakerrosten alle.