Rooman suurin gladiaattorikoulu syntyy uudelleen

Kuuluisa gladiaattorikoulu, joka tuotti ottelijoita Colosseumille, on määrä restauroida. Kuwait on tarjoutunut rahoittamaan koulun ja Colosseumin välisen tunnelin entistämisen. Nyt Roomalta puuttuu enää rahat harjoitustilojen restaurointiin.

Kuwait aikoo rahoittaa gladiaattoritunnelin kunnostuksen

Rooman viranomaiset haluavat palauttaa loistoonsa yhden osan Rooman historiaa: gladiaattorikoulun ja sen ja veristen gladiaattoritaistelujen näyttämön Colosseumin yhdistäneen tunnelin. Juuri nyt he tekevät töitä kerätäkseen kylliksi varoja hankkeen toteuttamiseen.

”Neuvottelemme parhaillaan Kuwaitin kanssa. Se on yksi monista maista, jotka ovat olleet kiinnostuneita sijoittamaan rahaa Rooman kulttuuriperintöön," kertoi Rooman kaupungin edustaja brittiläiselle Telegraph-lehdelle.

Kuwaitin hallitus rahoittaisi mielellään tunnelin kunnostuksen, mutta Roomalta puuttuu yhä varoja tunnelin päässä sijaitsevan gladiaattorikoulun restaurointiin.

Gladiaattorikoulu on kehnossa kunnossa

Ludus Magnus -niminen gladiaattorikoulu sijaitsee nykyisin Colosseumin ja kahden vilkkaasti liikennöidyn tien välissä. Asiantuntijat totesivat hiljattain Rooman kulttuuriperintöä käsittelevässä raportissa, että Ludus Magnus on niin huonossa kunnossa, että on käsittämätöntä, että sinne päästetään silti joka päivä tuhansia matkailijoita.

Nykyisin Ludus Magnus näyttää tältä.

”Vuosikausia gladiaattorikoulua ympäröivä alue on ollut lähes unohduksissa – ja siellä on ollut mahdotonta käydä. Toivomme, että voimme kohentaa aluetta merkittävästi ja rekonstruoida koko alueen", selitti Rooman kaupungin edustaja.

Ludus Magnus oli gladiaattoreiden harjoituspaikka

Koulu oli Rooman ehdottomasti suurin gladiaattorikoulu, ja gladiaattorit sekä asuivat että harjoittelivat siellä vuosia valmistautuen verisiin taisteluihin, joita käytiin areenalla. Koulu rakennettiin keisari Domitianuksen hallituskaudella 81–96 jaa., mutta siellä tehtiin suuria muutostöitä keisari Trajanuksen aikana 98–117 jaa.

Ei ole ensimmäinen kerta, kun Italian kulttuuriperinnön vaalimiseen saadaan rahoitusta sponsoreilta. Tällä hetkellä jalokivibrändi Bulgari rahoittaa Espanjalaisten portaiden kunnostusta, kenkienvalmistaja Tod's maksaa osan Colosseumin restauroinnista ja muotitalo Fendi sponsoroi Trevin suihkulähteen korjausta.