Zeno Colantoni, Musei Capitolini, Shutterstock

Rooman keisari sai etusormensa takaisin

Roomalainen jättipatsas sai etusormensa takaisin oltuaan sitä ilman 500 vuotta. Sormus oli päätynyt Pariisiin, jossa asiantuntijat olivat luulleet sitä varpaaksi.

Miljoonat turistit ovat ihailleet Roomassa Konstantinus Suuren valtavan patsaan osia. Enää pää ja muita osia on jäljellä Rooman valtakuntaa vuosina 306–337 hallinneen keisarin patsaasta, mutta pian se täydentyy taas hieman: se saa takaisin etusormensa.

Sormi on ollut vuodesta 1913 Pariisissa Louvren taidemuseossa, jossa arkeologit olivat kuitenkin erehdyksessä luetteloineet sen varpaaksi. Valpas nuori tohtoriopiskelija nimeltä Aurélia Azéma kuitenkin huomasi virheen vuonna 2018.

Hän päätteli ruumiinosan pituuden perusteella sen olevan peräisin noin 12 metriä korkeasta antiikin patsaasta. Ja sellaisia ei ole paljon.

Louvren arkeologit 3D-kuvansivat sormen ja teettivät siitä lasikuitukopion. Kopio lähetettiin Roomaan, jossa sen havaittiin sopivan täydellisesti Konstantinuksen sormentynkään.

Etusormi on nyt päässyt alkuperäiselle paikalleen patsaan jättimäiseen käteen.

© Zeno Colantoni, Musei Capitolini

Keisarin etusormi katosi

Pronssinen etusormi on nyt kiinnitetty takaisin keisarin käteen yli 500 vuoden jälkeen. Täsmälleen oikean asennon löytämiseksi mallina käytettiin kokonaisena säilynyttä marmorikättä.

Keisari Konstantinuksen valtavat pronssi- ja marmoripatsaat tuhoutuivat Rooman romahdettua, ja niistä osa päätyi paavin kokoelmiin. 1500-luvulla joku irrotti väkivalloin pronssipatsaan kädessä olleen pallon, ja siinä tohinassa myös patsaan etusormi irtosi. Rikas keräilijä lahjoitti sormen 1800-luvulla Louvreen.